Сладкото в живота: дайте го насам, ако е без захар

История и роля на захарта, и какво да хапваме, когато ни липсва Вкусна и полезна курабийка кани сетивата на пиршество!

Бялата захар - дамгосвана, любима, обичана и отхвърляна едновременно....

Тя е основната съставка на толкова много изкушения. Можем ли да се лишим от тях? А трябва ли? Толкова ли е лоша наистина? Можем ли да се отдадем на сладко похапване без угризения? Съвремието ни изправя пред все повече екзистенциални въпроси от този тип. Отговорите откриваме в рецептурници, онлайн и по рафтовете на магазините. И те са повече от изкусителни. Сред тях е и една чудна курабийка без захар, но пък с разточителен „Ммм“ вкус.

А захарта е повече от многолика. В труда си "Сладост и сила: Мястото на захарта в съвременната история" основателката на хранителната антропология Сидни Уилфред Минц очертава пет начина на употреба на захарта през времето: като лекарство; като подправка; като декорация в периода, когато е много рядка стока; като подсладител и като консервант. Може би с изключение на първата, всички са валидни и днес. Но, да започнем отначало.


В началото бе бялата захар...
Благодарение на пчелите и техния неуморен труд, човечеството познава сладостта от дълбока древност. Да не забравяме и фурмите. Силният сладък вкус изкушавал небцата по нов, необикновен и непознат начин. А после - някой, някъде, опитал вкуса на захарната тръстика. Еврика! Населението на Нова Гвинея и изобщо островите в Тихия океан започнало редовно да се наслаждава на новооткритото лакомство, като просто дъвчело стъблата. Съседите, да не видят нещо, също прихванали това сладко занятие. Ето как захарната тръстика поела на път и станала широко отглеждана култура и в Югоизточна Азия, Китай и Индия. Последната впрочем, е виновникът за първото производство на захарни кристали.

В Европа захарта пристига заедно с кръстоносците. Те я донасят от Светите земи под името, с което тогава е популярна - "сладка сол". Да не мислите, че веднага се превръща в любима на всички? Не, привилегията да я опитат и да се влюбят в нея са имали само богатите, и силните на деня. Захарта била запазено изкушение единствено и само за тях. Ценена е толкова висока, че се превръща във валута и средство за инвестиция и спестяване.

Какво мислите, похапвали нетолкова привилегированите класи, докато захарта била привилегия само на богатите?
Точно така, подслаждали храната и живота си с мед. Все пак, пчелите били "опитомени" внушителните 3 хил. години пр.н.е. В този смисъл, пчеларството може би е един от най-старите занаяти в света. Тъй като мед може да се набавя почти навсякъде, където има пчели, цената му била сравнително достъпна. Медът е в основата на редица сладости от миналото - като сладка, конфитюри, сосове, напитки, дори "захаросани" плодове. Благодарение на лечебните си свойства присъства и в редица лекове.

Междувременно, в края на XIVв. се появяват първите мащабни плантации за захарна тръстика и производството ѝ в кристали, чрез усъвършенствана технология. Мястото, където се случва бурен разцвет е остров Мадейра. Над 70 кораба транспортирали суровината до Антверпен, съвременната столица на диамантите, където се рафинирала в познатите ни бели кристалчета. В началото на XVIII в. захарната тръстика формира цели 20% от европейския внос. В края на същото столетие, 80% от производството е съсредоточено във френските колонии в Западна Индия.

След това на сладкия хоризонт изгрява нова звезда. През 1747 г. немският Химик Андреас Маргграф открива сладостта на захарното цвекло. После всичко е история. В стремежа си да имат още повече сладост в живота си, визионери въвеждат в експлоатация механизираното събиране на захарна тръстика. Днес обичта на човечеството към това изкушение продължава да провокира широкото му производство, приложение и предлагане, въпреки нетолкова добрата му слава в здравословен план. Появяват се редица чудни алтернативи като новата Kookie Cat курабийка. Но за нея – малко по-късно.
 
primer


Живот без сладко? Трябва ли?
Андре Мороа (псевдоним на френския писател Емил Херцог) казва, че "Всичко хубаво на този свят или е забранено, или е аморално, или от него се пълнее."
В този ред, преценката за плюсовете и минусите на избора за консумация на бяла захар и производни продукти, е лично решение. Според поговорката пък, "Прекаленият светец и Богу не е драг." Добавим ли и безбройните медицински източници и научни проучвания в уравнението, изводът е за умереност. Не тро̀ви отровата, а дозата.

Въпреки, че тялото няма нужда от захар, малко количество е приемливо. Проблемът е, че добавената захар се крие къде ли не. И затова, приемливото „малко“ нараства до ужасяващи пропорции. Тя е в пакетираните преработени храни, в хляба, подсладените млека, зърнените храни, готовите сосове, редица напитки. И все пак, тази скрита заплаха може да бъде елиминирана с внимателен подбор на храната.

Сочена за основен причинител на затлъстяването, захарта е отчасти невинна. Всъщност, прекомерният прием на калории е реалният злодей. Не трябва да се забравя, че многото захар качва кръвната захар и инсулина на увеселително влакче, а резултатът от редовните злоупотреби може да е повече от лош в дългосрочен план. Освен това, захарта е буквално пристрастяваща. Влияе на нивата на допамина и на неврохимията на мозъка като цяло. Липсата ѝ може да доведе до тревожност и депресия при някои хора, при определени обстоятелства. Със сигурност имате сред приятелите и близките си поне един, който буквално „не може“ без сладко. Или поне така твърди. И посяга към всякакви подобни изкушения в повече от необичайни часове.

Къде е истината? Сладкото има място в живота на всеки. Просто не е задължително сладостта да идва от бялата захар. Отличен избор например е новата Kookie Cat курабийка. Има и толкова много плодове, а пазарът изобилства с редица подсладители, които са алтернативи на бялата захар. Сред тях са решения като стевия, еритритол, ксилитол, якон сироп, подсладител от плодове монк, сироп от агаве, оризов сироп, кокосов нектар, прах от фурми и много други. Те дават безкрайни опции за развихряне в кухнята и експеримент с различни вкусове, аромати, иновации. С тяхна помощ можете да приготвите какво ли не – от любими закуски, до истински произведения на сладкарското и пекарското изкуство. А за моментите, в които не сте в настроение за готвене - изберете вкусотия готова за похапване, която е подходяща за малки и големи и не съдържа никаква захар.

Сладки решения за всеки повод и без повод
Все повече магазини се сдобиват със свои здравословни щандове. Все повече изцяло здравословни магазини като Zelen отварят врати. Он и офлайн избор на нови, био, алтернативни, полезни продукти е повече от богат. Сред тях специално място заемат сладките изкушения. Сурови десерти, шоколадови ядки, протеинови барчета, кокосов чипс с карамел или какао, сусамки в нов прочит, десерти със слънчогледов тахан, много специални шоколади, меденки с аромат на Коледа, уют и дом; тахани, готови смеси за различни здравословни печива; барове с плодове и суперхрани, ядки и сушени плодове, гранола и какво ли още не.

Изборът от здравословни неща, подходящи за похапване по всяко време на денонощието, от малки и големи, е просто необхватен. Взимате няколко, пускате в чантата си, оставяте в колата, на работа, в чекмеджето "за среднощни похождения" у дома - и сте спокойни. Сладкото не си е отишло от живота ви - просто е добило друга, не по-малко вкусна и изкусителна форма. От вас се иска единствено да се пресегнете и да го вземете. Да имате смелостта да се опитате. Да откривате нови и нови вкусове ден след ден. Да се зареждате с полезна енергия, която ще ви помогне да се справите с предизвикателствата на ежедневието. Не е ли чудесно, че избор има не само за вас, но и за децата, на които спокойно можете да предложите лакомство, което биха харесали? Животът е прекрасен. Още по-прекрасен със сладост. От която няма защо да се спасявате панически, докато вътрешно копнеете за поне една вкусна хапка. Осигурете си я в здравословен формат.

Не зачерквайте алтернативите като твърде екзотични и непознати. Всяко пътешествие започва с първа стъпка, в кулинарните новости също. Не се сбогувайте с кекса на баба със сълзи на очи. Не крийте от себе си любимата си рецепта за меденки. Почти всяка рецепта може да намери своето решение и без бяла захар, както и без бяло брашно. Има толкова голям избор здравословни продукти. В следващите редове ще ви предложим едно такова решение за полезна курабийка – без захар, с любими вкусове, лесна за похапване където и да сте. За да се вдъхновите и да творите и своите решения сами.
 
primer


Запознайте се с НОВАТА Kookie Cat курабийка!
Имало едно време една рецепта за курабийка. Никой не помнел, кой и кога я бил създал. Със сигурност, се придвижвала достойно през годините, прескачайки от бележник в бележник, пазена внимателно и зорко. Радвала поколение след поколение. Изпълвала кухните с ухание на сладост. Свързвала се с усещане за разточителен аромат, богат вкус, хрупкава текстура. Носела алюзии за празник, за събиране на хора, за радост и уют. С времето, прескачайки от тефтер в тефтер, се променяла. Ту включвала повече от едно, ту от друго. Понякога, замествали съставките ѝ. С времето, се променяла и еволюирала и вместо една, рецептите за курабийки станали безброй. Всяка носела своите особености в съзвучие с тенденциите на времето и предпочитанията на човекът зад престилката, поръсена с брашно. Ще я откриете къде ли не по света - в какви ли не форми, аромати, вкусове.

Една от прекрасните курабийки на България носи името Kookie Cat. Срамежливо скрита под слой изкусителен шоколад, тя чака реакция след първата хапка. Търси онзи "Ммм" ефект, който всяка уважаваща себе си сладост трябва да предизвиква. Има разкошен, богат вкус на фъстъци и никаква, ама нито кристалче, добавена захар. Няма и соя, нито пък палмово масло и глутен. Затова пък, в състава ѝ влизат вкусни съставки като лешници, какаово масло и кокосови брашно и крем. Добавените фурми на прах и фъстъчено масло допринасят за декадентския вкус, който дълго остава на небцето. Натрошеното ленено семе, чиа протеина, оризовия протеин и хускът на прах прибавят щипки полезност към цялата тази феерия. А всички съставки са от биологично земеделие.

Носи името Kookie Cat и също като своите посестрими е създадена в името на сладостта. Тя е в чест на почитателите на сладкото. Дава им възможност да се насладят на всеки нюанс на симфония вкусове, които по нищо не отстъпват на традиционните сладки изкушения с бяла захар. Ето чудесно решение за моментите, когато ви се похапва нещо „по̀ – така,“ но съвестта шепне за здраве и калории.

Kookie Cat Peanut Butter е история, опакована в пъстра опаковка, която едновременно предпазва и показва. Тя е сладостта, която можете да предложите на всеки. Пример за съвременен продукт, който не просто съдържа здравословни съставки, а предлага и чуден вкус, който би превзел всяко небце.

Сладкото има място в живота на всеки, под една или друга форма. Сладко? Дайте го насам, ако е без захар. Kookie Cat Peanut Butter и нейните пъстри посестрими ще откриете къде ли не у нас. По опаковката ще я познаете, а по вкуса ще я запомните. За нея има място във всяка чанта – дамска или ученическа.

Други ПОЛЕЗНО