Цейлонска канела – лек от древни времена

Със сигурност вече познаваш канелата и си я опитвал, но в тази статия ще ти покажем, че освен наситен аромат, тя крие в себе си и много полезни свойства.

Но нека започнем с нейния произход…
Цейлонската канела се извлича от кората на семейство дървета Cinnamomum, които растат предимно в Югоизточна Азия. Днес Шри Ланка е най-големият й производител, като осигурява 80-90% от количеството канела по света. Тя е една от най-старите подправка в света, тъй като неколкократно е споменавана в Библията като съставка, използвана в мирото. Тогава канелата е била по-скъпа дори от златото.

Интересен факт е, че на канелата се приписват толкова полезни качества, че би могла да се разглежда като панацея. Сред проблемите, които успешно се повлияват от ароматната подправка се нареждат повишени холестерол и кръвна захар, менструални болки, гадене, стомашни газове, диария, глисти, лош дъх, нощно напикаване, херния, крампи, еректилна дисфункция, гъбички и киселини.

Как действа канелата?
Тя помага и за балансирането на кръвната захар чрез стимулиране на инсулиновите рецептори,което им осигурява по-силен афинитет към хормона, понижаващ глюкозата в кръвта. В резултат на това тялото произвежда по-малко инсулин, за да постигне желания ефект. По този начин напрежението върху панкреаса намалява, метаболизмът се подобрява и възпаленията се ограничават. Канелата забавя и скоростта, с която се изпразва стомахът след хранене, а това води до по-малко покачване на кръвната захар. Мощните етерични масла в цейлонската канела (цинамалдехид, цинамилов ацетат и цинамилов алкохол) са известни заради антимикробните си свойства. Цинамалдехидът блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани. Затова канелата е особено ефективна за спиране растежа на бактерии и гъбички. Канелата е на второ място по съдържание на антиоксиданти сред всички подправки, което я прави мощен имуностимулант. Също така, тя е естествен антибиотик и има бактерицидно действие. По тази причина се употребява и при консервиране на храни. Не на последно място, ароматът на канела подобрява паметта и концентрацията. 🙂

Въпреки че е много полезна, с канелата не бива да се прекалява. Препоръчителната доза е половин чаена лъжичка дневно.
 
primer

Видове канела
Познатите ни навити рулца канела са остърганата и изсушена кора на канеленото дърво. В най-основни линии разновидностите й са две – цейлонска канела и касия. Последната мирише по-остро, по-сладка е и е по-груба на вид. По-голямата част от канелата, която се предлага в търговската мрежа е именно касия, позната като китайската сестра на канелата или канела от по-нисък клас. Благородната й разновидност, която всъщност е истинската канела, идва предимно от Шри Ланка и Индонезия. Мирисът й е по-фин, но също много наситен. Ще я разпознаеш по това, че “пръчиците” от нейната кора са по-жълтеникави, по-нежни и изглеждат сякаш са шуплести. Важно предимство на цейлонската канела е, че съдържа много по-малко количество кумарин от касията.

Какво представлява кумаринът?
Кумаринът е вещество, което уврежда кръвта. То се намира в различни растения като женско биле, лавандула, кайсии и череши. Използва се в парфюмерията и козметиката, заради лекия си ванилов аромат, но в големи дози е токсичен за черния дроб, бъбреците и нервната система.

Гланц за устни с канела?
Често можем да срещнем тази съставка в продуктите за устни и това не е само благодарение на канеления аромат. От подправката устните леко набъбват и добиват по съблазнителен вид. Това е заради цинамалдехида в канелата, който блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани.

Цейлонска канела за стройна фигура
Комбинацията от мед и цейлонска канела освен че е вкусна, се използва и за отслабване, а рецептата е проста.Приготвя се за минути и може да се съхранява в хладилника 24 часа или повече, а ако искаш да е съвсем прясна, можеш всяка сутрин да си приготвяш доза от сместа.

Нужни са ти: 1 ч.л. натурален мед, 1/2 ч.л. канела и 1 ч.ч. вода. Залей канелата с вряща вода, прецеди и ч раздели на две. След като изстине, добави меда. Едната част изпийте 30 минути преди закуска, а другата преди лягане, без да я затопляте отново.

Медът се добавя, когато течността е изстинала, за да не бъдат разрушени ферментите и полезните му елементи. 🙂

Обяснението за положителния ефект на меда и канелата за отслабване се крие в това, че сместа възпрепятства акумулирането на мазнините в организма и пречиства стомашно-чревния тракт. Този “тандем” притежава и мощни антипаразитни свойства. При отстраняването на паразитите, свободният от токсините организъм бързо се връща към нормалното си състояние, което води до нормализиране и на теглото.
 

Други ПОЛЕЗНО