Домашни репеленти? Толкова е лесно!

Бззз – зз – ззз… Колкото и да са прекрасни горещите месеци, признаваме, че си имат и досадни недостатъци. Точно през лятото всякакви насекоми и жилещи буболечки се активират, жужат около нас по време на морските вечери и разходките в планината и най-неприятното – оставят сърбящи петна по кожата ни. Няма да навлизаме в подробности за възпаленията и заразите, които могат да бъдат предизвикани от едно просто ухапване от комар, но смятаме, че по този въпрос всички сме на едно мнение – не искаме нищо да ни жили! 🙂

Тук на помощ идват репелентите, които лесно ще намериш в търговската мрежа. Ние от ЗЕЛЕН обаче, ти препоръчваме да си ги направиш у дома, за да можеш да подбереш по-чисти съставки за своята кожа. А за естествена защита не винаги е нужно да смесваш различни специални екстракти и тайни билки, стига ти да си вземеш няколко стръка ароматна лавандула в чантата.

Но всъщност дори забъркването на репелентни препарати е изключително лесно. Неизменната съставка е етерично масло, като тези с най-добър ефект са от евкалипт, цитронела (лимонена трева), лавандула, портокал, мащерка, мента, босилек и здравец. След това ти трябва само малко базово масло (кокосово, зехтин, бадемово или друго), в което да капнеш няколко капки от етеричното и да намажеш кожата си със сместа.

Най-хубавото е, че тези смеси от масла имат троен ефект – подхранват кожата, придават приятен аромат и предпазват от насекоми.

Разбира се, можеш да използваш само етерично масло по избор без да го смесваш с базово, но трябва да го нанасяш в много малки количества и на места където кожата не е прекалено чувствителна. Не забравяй, че ако искаш да използваш етерични масла при деца и бременни, продуктът не трябва да се нанася директно върху кожата, а да се накапе по дрехите.

И последно искаме да ти споделим една от най-любимите ни летни украси за тераса, прозорец или веранда, която ще послужи като импорвизиран комарник. Завържи си на снопчета стъкове босилек и мащерка и ги окачи по перваза, курниза или където ти е удобно. Така едновременно ще ароматизираш въздуха около теб и ще се предпазиш от досадните комари.

Други ПОЛЕЗНО