Сладко, но БЕЗ КАЛОРИИ. Що е то?

Това е нещо, за което мечтае всеки почитател на сладките изкушения, нали? Може да ти звучи невероятно, но подсладители без калории съществуват, а в ЗЕЛЕН вече предлагаме два от тях! И не, нямаме намерение да ти говорим за изкуствено синтезирани подсладители, като захарин и аспартам, които са познати с множество негативни ефекти върху човешкия организъм, а заа…


ЕРИТРИТОЛ и СТЕВИЯ
Еритритол може да ти звучи като име на лекарство, но всъщност е вид захар, която се извлича от ферментирали култури. Вкусът му наподобява този на бялата захар, като сладостта му е малко по-деликатна. Тъй като гликемичният му индекс е 1 (за сравнение на бялата захар е 65), тялото не го приема като храна и не влияе на нивата на кръвната захар. Точно затова еритритолът е подходящ за употреба от хора, спазващи нискокалорични хранителни режими или страдащи от захарен диабет или други заболявания, съпроводени с хипергликемия.

А стевията? Сигурни сме, че вече познаваш това растение и сладките му листа, които ние обичаме да добавяме в следобедния ни чай. Както еритритолът, стевията няма калорична стойност, а гликемичният ѝ индекс е 0. Тя обаче е в пъти по-сладка от захарта – сладостта от 1 чаена лъжичка изсушени листа стевия се равнява на тази на половин чаена чаша бяла захар, например. А освен наситената сладост, стевията събира в себе си и много полезни вещества като витамини (А, С, В1, В2), микроелементи (калий, магнезий, цинк, селен, желязо, калций, натрий) и антиоксиданти. Малък недостатък е, че започва да леко нагарча при прекаляване с използваното количество.

Тук е моментът да напомним, че тези подсладители са по-безвредни от останалите, но при консумиране в големи количества, биха могли да имат слабителен ефект. Нека да ни е сладко, но винаги с мярка! 🙂

А знаеш ли, че освен еритритол и стевия, има още един естествен подсладител с много малко калории, който напоследък стана доста популярен?

КСИЛИТОЛ
Той не е с нула калории, но пък са с 36% по-малко от тези в бялата захар. Също толкова сладък е, а и оставя леко студено и освежаващо усещане в устата, затова и често ще го видиш като подсладител при дъвки и бонбони. Ксилитолът, подобно на еритритола, се добива след ферментация на естествено сладки растения и най-често се намира под формата на прах. Подходящ е за подслаждане, както на печива, така и на сурови десерти и напитки.


И за финал - веднага ти даваме една бърза рецепта за здравословен шоколадов мус! Ще имаш нужда само от голямо добре узряло авокадо, 2 супени лъжици сурово какао и 1/2 супена лъжица ксилитол на прах. Блендирай всичко до гладка смес и поднеси охладено с няколко малинки и ментови листа!

Други ПОЛЕЗНО