Натурален Бял Трън за здрав черен дроб и жлъчка!

Често бъркан с Магарешкия бодил, това лечебно растение от семейство Сложноцветни е характерно за нашите ширини.

Белият трън (Silybum marianum L.) е богат на флавоноиди (флавонолигнани), съдържащи се в семената му, които имат хепатопротективно действие – предпазват клетките на черния дроб от увреждане. Затова стритите на прах семена на лечебното растение, се използват като една от най-ефективните хранителни добавки, спомагащи за поддържане на здравето на черния дроб и жлъчката. Освен това, семената са богат източник на полезни протеини, мазнини и фибри.

Флавонолигнаните, известни под общото име “силимарин” – мощен био антиоксидант с особено изразен ефект върху черният дроб.

Силимаринът представлява смес от следните флавонолигнани: силибинин, силикристин и силидианин. Известен факт е, че силимаринът неутрализира свободните радикали в организма. Този антиоксидантен ефект води до прекъсване на процеса на прекисното окисление на липидите и предотвратява разрушаването на клетъчните структури. Силимаринът понижава производство на супероксидни радикали и азотни оксиди в клетките и в същото време повишава производството на глутатион в черния дроб. Глутатионът е съществен елемент от процесът на детоксикация, извършван от чернодробните клетки. Именно в черния дроб токсичните вещества се разграждат и преработват в нетоксични водоразтворими продукти, които се изхвърлят от клетките и в последствие се елиминират от организма през бъбреците. Силимаринът стимулира функциите на клетъчната мембрана: инхибира навлизането на токсини и блокира прицелните места на токсините, чрез промяна на мембраната на хепатоцитите. Описаният механизъм обяснява хепатопротективния ефект на добавката Hepaviv Бял Трън.
 
primer


Регенеративният му ефект върху чернодробните клетки (хепатоцити) се дължи на стимулирането на биосинтезата на структурните и функционалните белтъци. Силимаринът стимулира специфичен ензим (РНК полимеразата I) в ядрата на хепатоцитите, води до увеличаване на рибозомалния синтез на белтъчини и регенеративните възможности на черния дроб. (Този механизъм на действие има голямо значение и при отравяне с гъба аманита (зелена мухоморка), защото отравянето с нея блокира именно този ензим в клетъчното ядро.)

Други ползи от Бял Трън на Прах:
 
  • Повлиява благоприятно състава на жлъчката и има жлъчегонен ефект.
  • Показва противовъзпалителен ефект чрез инхибиране на възпалителни медиатори.
  • Оказва и протективен ефект върху бъбречните клетки.
  • Има благоприятен ефект при увреждания на черния дроб и жлъчката при:- стеатоза и цироза на черния дроб – хронични възпаления на черния дроб (хронични хепатити) – токсични и метаболитни увреждания на черния дроб (алкохол и лекарства, лъчеви увреждания и др.), например при продължителен прием на лекарства, които нарушават функциите на черния дроб – дисфункция на жлъчния мехур (дискинезия на жлъчните пътища), холелитиаза, хроничен холецистит и др. – хранително отравяне, отравяне с гъба amanita phalloida (Зелена Мухоморка) – лошо храносмилане (диспептични оплаквания), безапетитие и др.

    Кога да очакваме ефекта? Ефектът не настъпва веднага. Според научния и клиничен опит, подобрението се проявява след 8 до 12 седмици.

    Колко време трябва да продължи приема? Приемът трябва да продължи няколко месеца. При нужда курсът може да се повтори.

    Има ли нежелани ефекти? Това е природен продукт и е практически безвреден. Много рядко може да се прояви лек слабителен ефект. Няма противопоказания и има много добра поносимост дори при продължителна употреба.

Продуктът е произведен в България, от отгледани в България, от био сертифицирани семена на Бял Трън в съответствие с изискванията на Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ).

Други ПОЛЕЗНО