Детокс със супер храни – палитра от ползи за твоя дух и твоето тяло

Богатите на цветове плодове и зеленчуци са не само изкусителни за сетивата ни, но и носят огромни ползи за нашето здраве.

Защо цветовете на растенията са важни за нашето тяло?
Знаеше ли, че пигментни молекули в растителните храни са източник на антиоксиданти? Пигментните фитохимикали се срещат в естествена форма само в растенията и са способни да осигурят ползи за здравето, надминаващи тези от вече познатите ни хранителни вещества. Тази съставна част на плодовете и зеленчуците показва съдържанието на антиоксиданти в тях, както и определя оцветяването на растението.Те винаги функционират в синергия с останалите хранителни вещества (витамини, минерали и фибри) в плодовете и зеленчуците.

Антиоксидантите имат една изключително важна мисия в човешкото тяло. Те се борят със свободните радикали. Цветът на растение, като този на боровинката например, индикира за наличието на някои от тези фитохимикали. Те предпазват растението от различни влияния, например нападение от насекоми. В природата това се нарича биохимична защита.

Как палитрата от антиоксиданти ни помага?
Добавянето на разноцветни храни към хранителния ни режим помага да разнообразим веществата и антиоксидантите, които приемаме. Всяка група фитохимикали, базирана на цвета си, носи различни ползи за здравето. Например, зелените пигментни молекули спомагат функциите на черния дроб, а оранжевите благоприятстват зрението. Антиоксидантите подобряват твоето здраве, добър външен вид и позитивно настроение.


Нека групираме растителните антиоксиданти по цвят: Зелен, Жълт, Оранжев, Червен, Лилав, Бял .

Зелени антиоксиданти – детоксикация, спомагателна функция на черния дроб, гъвкави стави
Семейство: Каротеноиди
Антиоксидант: Хлорофил
За растението: От изключителна важност за фотосинтезата
Намира се в: всички зеленолистни: спанак, зелен лук, зелен чесън, рукола, броколи, киви, маруля, лапад
Ползи: Хлорофил = „кръв на растението“
Освен че е от огромно значение за фотосинтезата, хлорофилът е много сходен по структура с хемоглобина. Доказано е, че функционира като физиологичен стимулант върху червените кръвни клетки. Освен това, веществото улавя слънчевата светлина и я трансформира – следователно зарежда клетките със слънце. Хлорофилът е мощен антиоксидант, добре познат заради пречистващите си дейности. Той помага на костите и мускулите да бъдат здрави. Този зелен пигмент се използва като алкализатор за хранителните вещества в тялото. Хлорофилът е известен също с това, че подпомага процеса на почистване и нормалната функция на черния дроб. Смята се, че зелените храни, богати на хлорофил, могат да се свързват с тежки метали и да ги отстраняват от тялото. Повечето изследвания в тази посока са направени за хлорела – водорасло, кръстено на високото съдържание на хлорофил.
Интересно: Повечето зелени храни са известни с това, че са богати на желязо – най-вече спанака и копривата. За съжаление истината е, че този елемент е в много сложна дълга и стабилна верига и не може да се смила в стомаха.
Допълнителни ползи:Освен хлорофил, зеленолистните зеленчуци са изключително ценни като източник на минерали, витамини и ензими.
Съвет: Зелените храни са чудесни не само за салати, но и като пресни плодове и в рецепти за смути. Комбинирайте ги с киви и малко мед за дълбоко пречистване на организма.

Жълти антиоксиданти – за еластична кожа
Семейство: Каротеноиди
Антиоксидант : Лутеин, Зеаксантин
Важни: За здрава ретина и еластична кожа
Намира се в: тиквички, жълти чушки, царевица, ананас и др.
Ползи: Веществата, съдържащи се в жълтите плодове и зеленчуци, подпомагат храносмилането и стимулират имунната система. Лутеинът и зеаксантинът са жизненоважни вещества за здравето на ретината. Те подобряват детайлното зрение и предотвратяват слепотата. Освен това антиоксидантните свойства на жълтите храни се грижат за здрава и еластична кожа.
Допълнителни предимства: Жълтите храни поддържат нормалната мозъчна функция.
Съвет: Добавете слънчеви жълти плодове към вашата диета и се насладете на красива кожа и кристално зрение.

Оранжеви антиоксиданти – за искрящи очи
Семейство: Каротеноиди
Антиоксидант: Бета-каротин
Важно: Нетоксичен предшественик на Витамин А.
Намира се в: тиквички, тикви, папая, кайсии, праскови, портокали, моркови, пъпеши, сладки картофи, сини сливи и др.
Ползи: Бета-каротинът е ключово вещество, което повишава здравето на кожата, остротата на очите и нощното виждане. Не можем да пренебрегнем качествата на портокаловите храни като силни имуностимуланти. Те помагат за намаляване на възпалението в тялото и бързо се борят с грип и настинка. Интересен факт е, че портокаловите антиоксиданти поддържат летния златист тен. Докато подхранва кожата отвътре, бета-каротинът я предпазва от вредните UV лъчи и допринася за равномерната пигментация.
Интересно: Сварените моркови повишават смилаемостта на бета-каротина.
Допълнителни ползи: Оранжевите плодове и зеленчуци поддържат здравето на бъбреците и репродуктивната функция на жените.
Съвет: Имайте предвид, че алкохолът, цигарите, контрацептивите блокират усвояването на бета-каротин.

Червени антиоксиданти – за щастливо сърце
Семейство: Каротеноиди
Антиоксидант: Ликопен
За растението: for the plant: Предпазва растенията от токсичните ефекти на кислорода и светлината.
Намира се в: домати, червено цвекло, нар, ягоди, малини, череши, розов грейпфрут, диня, червено зеле, червен лук, червени чушки и др.
Ползи: Ликопенът е един от мощните антиоксиданти. Все още е въпрос на научни доказателства дали той може да предотврати увреждане на ДНК и така наречените старчески петна.
Фактите: Молекулата на ликопен има такава структура, че се свързва със свободен кислороден атом и / или пероксилни радикали и по този начин ги неутрализира. Тези свободни радикали, останали в тялото, могат да увредят клетъчната ДНК. Молекулата на ликопен има около 100 пъти по-силна антиоксидантна активност от витамин Е (един от доказаните природни антиоксиданти).
Интересно: В противоречие с общоприетото схващане, при термична обработка хранителните вещества в плодовете и зеленчуците (напр. Витамин С) не се губят. Готвенето на домати увеличава биоактивността на ликопен. Доматената паста например е по-добра от пресните домати.
Допълнителни ползи: През последните години твърдението, че доматеният екстракт влияе върху съсирването на кръвта и плътността на кръвта, което може да намали риска от инфаркт, също е научно доказано.
Съвет: Колкото по-интензивен е червеният цвят на плода / зеленчука, толкова по-високо е съдържанието на ликопен в него.

Лилави антиоксиданти – за здрави нерви и вечна младост и красота
Семейство: Флавоноиди
Антиоксидант: Антоцианини
За растението: Предпазва растенията от вредното въздействие на UV лъчите
Намира се в: къпини, патладжан, червено грозде, сини сливи, червено и касис, лилаво зеле, смокини, черница и др.
Ползи: Флавоноидите са група антиоксиданти, станали известни с приноса си към младата и красива кожа. От решаващо значение е да се знае, че те помагат за нормалните нива на холестерола в кръвта и еластичността на кръвоносните съдове. Те подпомагат притока на кръв към очите и нервната система, като по този начин се грижат за тяхното здраве. Те подобряват добрата памет и могат да забавят старенеенето на кожата.
Допълнителни предимства: Изследванията относно приноса на Антоцианина ” и на екстракта от черен бъз показват, че веществата поддържат високи нива на витамин Е в организма. Също така те са витамин-антиоксидантът на сърцето и на младостта.
Съвет: Добавете сезонни лилави плодове и зеленчуци към менюто си , за да подобрите и храносмилането си.

Бели антиоксиданти – за имунната система
антиоксидант: Фитохимикали
Важно: Силни имуностимуланти с антибактериални свойства
Намират се в: чесън, лук, ряпа, карфиол, алабастър, картофи и др.
Ползи: Белите храни не привличат вниманието ни с ярки цветове, но не бива да ги подценяваме. Те са богати на фитохимикали, някои от които липсват при цветните им роднини. Един от ценните химикали е алицинът. Играе съществена роля за понижаване на кръвното налягане. Белите храни са много силни имуностимуланти с изразени антибактериални свойства и противовъзпалително действие. Те се грижат за здравето на сърцето, снабдяват ни с минерали и витамини.
Допълнителни ползи: Белите храни благоприятстват здравето на червата, като предотвратяват образуването на полипи по стените на дебелото черво. Те се грижат и за нашата лимфна система.
Съвет: Не пренебрегвайте белите храни. Не е случайно, че са на разположение в зимния сезон – те поддържат имунитета ни и се борят с бактериите, вирусите и възпалението.

Направете ежедневната си диета пъстра, възползвайте се от предимствата на антиоксидантите. Постигнете баланса чрез разнообразие от вкусове, цветове и аромати.

Други ПОЛЕЗНО