Пет неочаквани идеи за успешен пролетен детокс

Пролетта е в разгара си! Слънцето пече силно, но някои от нас се измъчват при мисълта за натрупаните килца по време на зимния сезон. Други са успели да запазят лятната си фигура, но също имат нужда от по-лек хранителен режим и цялостно пречистване на организма.

Представете си, че давате рестарт на тялото си през пролетта. Неговите функции се нуждаят от почивка и освежаване, както е при всеки друг съществуващ механизъм. За целта е необходимо да променим някои хранителни и физически навици, практикувани често през ленивия зимен сезон.

Предлагаме пет малко по-нестандартни стъпки към лесен и успешен пролетен детокс. Не сме споменали водата, но тя е неизменен помощник винаги и по всяко време.

1. НЕ СЕ ОГРАНИЧАВАЙТЕ, А ДОБАВЯЙТЕ!
За много хора спазването на хранителен режим е доста трудна задача. Това не е случайно – сложните процеси в мозъка ни използват различни минерали, от които се влияе настроението ни. Тъй като храната е неразделна част от ежедневието, тя се превръща в нужда, но и в емоция. Това е причината толкова трудно да изключванетo някои храни от режимa си. Ако сте стигнали до такава фаза, започнете с добавяне. Сложете допълнително салата към обяда, хапнете една ябълка със следобедната закуска. Постепенно започнете да приемате повече пресни плодове и зеленчуци. Полезните въглехидрати и фибри, които те съдържат ще ви заситят за по-дълго време и току-виж сте пропуснали бисквитите със следобедното кафе.

2. ПРИЕМАЙТЕ ПРАВИЛНИТЕ ДОБАВКИ!
Добавките, под формата на витамини и/или минерали са изключително подходящи за пролетния сезон. Те осигуряват много концентрирани количества на точните вещества, от които нашият организъм се нуждае. Това не означава, че всички витамини и минерали на пазара са “полезни”. Най-важното при една хранителна добавка е как е синтезирана и колко е чиста като състав. “Оставете естественото толкова естествено, колкото е! Възможно е.” Това е призивът на швейцарския фармацевт У. Шоненбергер (1901 –1981), основател на компанията Schoenenberger, най-значимият производител на прясно изцедени бикови сокове. Предимството на този вид добавки под формата на течност е техният натурален произход – 100% био, без добавени захари, алкохол или консерванти. А за максимално добри резултати на пролетния детокс на тялото, Schoenenberger препоръчват супер триото – артишок, глухарче и коприва.

Сокът от артишок е течно злато. С невероятните си пречистващи свойства, той подобрява обмяната на веществата, топи мазнините, подпомага функциите на черния дроб и изчиства вредния холестерол.

Сокът от глухарче е известен с горчивите си активни вещества. Той стимулира жлъчо-отделянето от жлъчния мехур и по този начин стимулира храносмлилането.

Сокът от коприва е чудесен за пречистване на кръвта и има цялостен положителен ефект върху изчистването на кожата. Чудесен е за отводняване и богат на минерали.

3. УВЕЛИЧЕТЕ ПРИЕМА НА ПРОТЕИНИ!
За месоядните хора детокс е синоним на веганство или вегетарианство. Белтъчините или протеините са основна хранителна група, която ни помага да топим мазнини, да градим здрави мускули, да поддържаме здрава коса, кожа и нокти. Това съвсем обаче не е всичко. Знаете ли, че недостигът на протеин може да бъде причина за задържане на вода в организма?

Ако чувствате, че сте прекалили с тежките меса през зимата или не консумирате изобщо животински продукти, запознайте се с различните алтернативи за набавяне на белтъчини. Бобовите растения и семената са един прекрасен източник, а морските дарове ще ви осигурят солидно количество протеин и почти никакви въглехидрати. Друга опция са растителните протеини на прах, които са с по-голяма концентрация аминокиселини на 100гр продукт, което от своя страна спомага цялостно за по-доброто усвояване на протеина в ежедневното хранене.

4. ПРИГОТВЯЙТЕ СИ ЗЕЛЕНЧУКОВИ БУЛЬОНИ!
Това е доста хитър способ за постигане чувство на ситост и поемане на повече течности. Смесете различни сезонни зеленуци с ароматни подправки, малко картоф, чиста необработена сол и няколко капки зехтин и сварете докато твърдите зелнчуци омекнат. Използвайте само бульона на готовата супа. Можете да изпиете колкото искате през деня. Бульонът ще набави на тялото витамините и минералите от зеленчуците и ще ви даде чувство за ситост между храненията.

5. ПОМИСЛЕТЕ ЗА ТЯЛОТО СИ!
Свикнали сме да гледаме на тялото си като на отделна част от нас самите – главата като глава, гърлото като гърло, но много рядко осъзнаваме, че всяка част от тялото е част от от едно цяло. Това е в основата на холистиката – умът, тялото и всяка една част от него са едно цяло. Каквото и да правим, особено през по-специфични периоди от годината като смяната на сезоните, тряба да бъде съобразено с цялостното ни благо. Слушайте тялото си – всеки дискомфорт или болка имат своята причина и дори да мислите, че нещо което правите или не правите е добро за вас, може да грешите. Тази мантра е особено важна за промяната на хранителния режим. Бъдете отворени към различни храни и варианти на детокс и пречистване, но винаги се вслушвайте в “съветите” на тялото си. То е способно да “каже” кое е и кое не е полезно за него.

Други ПОЛЕЗНО