Спирулина – ползи, рецепти, състав
Спирулина е една от най-често споменаваните суперхрани. Този термин се отнася до храни, стимулиращи функциите на организма. Те намаляват риска от заболявания, подобряват физическото и емоционално здраве и др. Имат много високо съдържание на антиоксиданти, витамини и други хранителни вещества.
Спирулина като част от тези чудодейни храни
Една от най-споменаваните суперхрани е спирулина. Това са водорасли със синьо-зелен цвят, които са изключително богати на белтъчини, антиоксиданти и витамини. Съставът на минерали също е много богат – желязо, магнезий, калий, калций са само част от тях. За хората, избрали да се хранят без животински продукти спирулина е от най-познатите източници на протеин. Именно белтъчините са основните активни компоненти в спирулина, като те определят нейните антиоксидантни свойства и способността да въздейства върху липидния и въглехидратния метаболизъм. Спирулината съдържа 12 пъти повече протеини от говеждото месо. Тя е най-добрият източник на гама-линоленова киселина (GLA), “добра” мазнина, необходима за човешкия мозък и правилното функциониране на сърцето, както и други системи на тялото.
Добавете я в ежедневното меню
Една доза спирулина осигурява на тялото огромно количество витамини и минерали, които човек би могъл да си набави от консумацията на няколко порции плодове и зеленчуци. Спирулина може да се използва както в кулинарията, така и за разкрасителни и подмладяващи процедури в домашни условия. Днес тези богати на хранителни вещества водорасли, носещи името Спирулина, се използват по целия свят, за да подпомогнат лечението на болести и сериозно се обсъждат като устойчив източник на храна с потенциал да ограничат световния глад. За разлика от повечето растения, които трябва да се отглежда и подхранват, те са способни да оцеляват сами на екстремни температурни вариации.
Ползите от спирулина са многобройни
- Укрепва имунната система поради високото съдържание на витамин C
- Подобрява метаболизма и чревната флора
- Редуцира мазнините в черния дроб
- Подпомага сърдечното здраве
- Регулира кръвното налягане
- Увеличава физическата издръжливост
- Има противовъзпалителен ефект
Къде можем да добавим спирулина в ежедневното си меню? - в смути
- в десерти и закуски
- в омлети, леки ястия без месо и палачинки
- в хумус или пюре
- в паста
- в дресинг за салати
- в пролетната си супа
- в сладолед
- в крекери и барове
Нестандартни рецепти със спирулина
Зелено смути
Нужни продукти: - Кокосова вода
- Шепа спанак
- ¼ краставица
- 1 средно киви
- Щипка джинджифил на прах
- Сок от 1 лимон
- 1 ч.л. спирулина на прах
- ½ авокадо
- ½ банан
Блендирайте и изпийте с удоволствие.
Веган вкусен сладолед
Нужни продукти: - Банан
- Кокосово милки
- 1 ч.л. спирулина на прах
- Шепа какаови зърна
- 1 с.л. сироп от агаве
Блендирайте замразения банан, кокосовото мляко, спирулината и сиропа от агаве до хомогенна смес. Поръсете с настъргани какаови зърна и гарнирайте с любими плодове при сервиране.
Ароматно зелено песто
Нужни продукти:
- 1 купичка измити листа от босилек
- 50г филирани бадеми
- 3 белени скилидки чесън
- 50г тофу/крема сирене
- Зехтин
- Сол
- 1 ч.л. спирулина на прах
Смесете всички съставки в блендер и миксирайте до груба смес.