Великденски занимания за децата

Великденски занимания за децата

Вече имаш ли планове къде и как ще прекараш празниците? Ако в семейството ти има малчугани, не пропускай да изпълниш и техните свободни дни с весели занимания! Великден е чудесен повод да опитате някои нови тематични игри:

Търсене на яйца

Традиционното търсене на шарени яйца, скрити от великденския заек е задължителна част от празника в Западна Европа. Децата обикалят слънчевите дворове и се надпреварват кой ще събере повече яйца в кошницата си. Единственото необходимо е някой предварително да скрие яйца, а ако нямаш двор, това може да се случи и в градинката пред блока. За деца под 3-годишна възраст препоръчваме да се използват изкуствени яйца.

Подаръчни пакети с форма зайче

Какво по-хубаво от това да споделиш празничните курабийки и красивите яйца с приятели? Включи децата в подготвянето на мини пакети със сладки заешки уши. Ще са ти необходими обикновени хартиени пликове, конопена връзка и маркер. Горната част на плика се изрязва по средата, за да се останат две „ушички“. Те се оформят допълнително, след като пликът се напълни и пристегне с връзка. Остава само да се нарисуват заешки муцунки и пакетите са готови!

Друг вариант е да се напълнят малки бурканчета с вкусотии и да се украсят с цветни хартиени уши и цветя. За пълнежа може да се използват шоколадови бонбони, кокосов чипс, а защо не и шоко капки? Това е предложението от @mariya’s food.

Да отгледаме растения за пролетна салата

Разкажи на децата за всяка от храните, които използваме за великденската трапеза. Включи ги в процеса по подготовката й, като заедно отгледате кълнове за свежа салата. Нека те се грижат за тях, като ги измиват всеки ден и следят развитието им. Кълнове може да си направите от различни необработени семена. Това са семената за покълване (линк), които предлагаме в ЗЕЛЕН.

Оцветяване на цветни шаблони яйца

Боядисването на яйца несъмнено е най-емблематичната част от великденските празници. Когато обаче децата са по-малки, за тях е трудно и дори опасно да се включат в боядисването. За да си спестиш опарени ръчички, разляти и изпити купички с боя, може да дадеш на децата шаблони с яйца (линк) за оцветяване с акварелни бои и моливи,с които после да украсите детската стая.

Състезание – Балон в лъжица

Възползвай се от хубавото време и изведи децата навън за вълнуващо състезание с балон в лъжица. Подготви мини балони, лъжици, флумастри и вода и определете начална и крайна точка на състезателното трасе. Как протича състезанието? Децата са на стартовата линия, като всяко разполага с надут балон с вода и лъжица. Целта е възможно най-бързо да премине цялото трасе с балон, поставен в лъжицата, без той да падне. Ако падне, играчът се връща от начало. За да е по-тематично, в състезанието се добавя и предварителен етап, който включва оцветяване на балоните, за да изглеждат като великденски яйца.

Коя идея за занимание с деца ти се струва най-забавна? Изпробвай ги и сподели кое се е харесало най-много на малчуганите.

Други ПОЛЕЗНО