5 идеи за великденска украса с подръчни материали

5 идеи за великденска украса с подръчни материали

В свободните дни около празниците е точното време да се отдадем на месене на козунаци, подготовка на любими ястия, а защо не и за малко артистични дейности, като изработването на великденска украса. Днес ти представяме няколко идеи, с които да внесеш празнично настроение в своя дом.

Цветни яйчица

Забъркай твърдо тесто от брашно и вода и го оцвети с куркума, спирулина, лилава царевица на прах или сок от червени цвекло в различни цветове. Разточи и отрежи формички яйца с дупка в горния край. Изпечи ги и щом изстинат им добави панделки, с които да ги закачиш, където решиш у дома. Друг варинат е да изпечеш яйцата със забити дървени шишчета в долният им край – така ще можеш да ги използваш за украса в саксиите на цветята си.

Мини поставки за свещи

Какво да направиш с празните яйчени черупки, които ти остават след приготвянето на омлет например? Може да ги превърнеш в цветни поставки за чаени свещи, с които да декорираш празничната трапеза. Внимателно измий черупките и щом изсъхнат ги боядисай с боя за яйца. Остава само да сложиш в тях мини свещички.

Гнездо с пиленца

Когато започнеш с боядисването на яйца, отдели 3-4 от тях, за да си направиш „пиленца“. Потопи само едната им страна в ярко жълта боя, а след като изсъхнат дорисувай очи, клюн, крилца и крачета. Подреди ги в купа с пълнеж от цветна хартия.

Украса за ваза

Ако тъсиш по-нестандартна идея за празнична украса, имаме нещо за теб. Декорирай вазата за цветя, като подредиш на дъното предварително боядисани и измити варени яйца. Най-подходящо е съдът да е прозрачен и широк. След това можеш да прибавиш както цветя, така и тънки цъфтящи клонки от плодно дръвче.

Мини поставки за растения

Последната идея е от профила на @dolce.ivelina. За нея ще са ви нужни внимателно изпразнени яйчени черупки и маркер, с който да им нарисувате усмихнати лица или други шарки. След това в тях се поставят свежи цветя. Ето и видео с точни указания.

Покрай великденската украса няма как да забравим и традицонното боядисване на яйца. Отборът на ЗЕЛЕН ти препоръчва да го направиш с естествени бои, повече за които може да прочетеш тук.

Други ПОЛЕЗНО