Куркума – ползи, интересни факти, рецепти
Куркума е тревисто растение с ярко оранжев корен, което я прави изключително подходяща за натурален оцветител. Използва се в кулинарията, медицината и хранителните добавки. Запознайте се с ползите от нея и изпробвайте рецепти, в които бихте могли да я добавите.
Нейният богат витаминен и минарален състав я правят все по-позната на хората със здравословен хранителен режим. Наричана е още „златния корен на живота“. Куркуминът е съединение, което е част от състава на куркума. Той има способността да пречиства организма и е много полезна част от всеки детокс режим.
Интересни факти за нея
Интересен факт за куркумата е, че се абсорбира трудно и в минимална степен, ако се консумира самостоятелно. Нужно е да се комбинира с черен пипер, за да се увеличи драстично абсорбацията й от нашия организъм. Реакцията между куркумин и пиперин (най-важните за нас съставки на двете подправки) позволява свойствата им да се разгърнат в максимална степен в човешкото тяло. Загряти на тигат и смесени с малко зехтин се превръщат в здравословна „бомба“ за метаболизма.
Ползи от употребата
Ползите от употребата на куркума са многобройни, но ето ги някои от най-важните, които е важно да знаем:
- Помага за опазване на здрави стави
Направи я част от ежедневното ти меню
Нека ти помогнем с отговора на въпрос къде може да добавим куркумата като съставка в ежедневното меню. Ето няколко опции, за които може и да не сме си помисляли досега:- В кафето;
- В комбинация с черен пипер и зехтин, загряти на тиган;
- В комбинация с чесън и джинджифил;
- В различни ястия – ориз, печено месо, сосове, рибни салати, супи, омлети;
- За натурално оцветяване на ястия, десерти и смутита.
Рецепти с Куркума
Ето и няколко нестандартни, но бързи и ефективни рецепти с щипка добавена стойност – с щипка куркума:
Златно мляко
Нужни продукти:
- 600 мл прясно мляко (или растителен заместител на млякото)
- 2 ч.л. куркума на прах
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. мед
- ¼ ч.л. черен пипер
Смесете сухите съставки и ги добавете към загрятото мляко. Разбъркайте около 2-3 минути. След като изстине, добавете и меда.
Картофки с къри
Нужни продукти: - 4 бр. картофи
- 1 ч.л. куркума
- 1 с.л. кимион семена
- ¼ глава кромид лук
- 1 ч.л. къри
- 1 люта чушка
- 2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
В тиган с мазнина по ваш избор сотирайте семената от кимион, добавете намачканите скилидки чесън и лютата чушка. Няколко минути по-късно добавете обелените и нарязани на кубчета картофи и малко вода. Добавяйте вода докато картофите омекнат. Оставете да къкри на котлона още 2 – 3 минути, докато картофите придобият хрупкава коричка. Оттеглете от котлона и сервирайте ястието топло.
Пъстър омлет с куркума
Нужни продукти: - копър– 1 връзка
- магданоз– 1 връзка
- зелен лук– 1 връзка
- куркума- 1 ч.л.
- мента– 2 – 3 листа
- брашно– 2 с.л.
- гхий– 5 с.л.
- яйца – 6 бр.
Начин на приготвяне:
Задушете всички нарязани на ситно зелени съставки в малко мазнина. Разбийте яйцата и добавете към тях куркумата. Разбъркайте интензивно до получаване на еднородна смес. Разтворете брашното в 2-3 с.л. вода до получаването на кашичка. Добавете го към яйцата и изсипете върху зелените подправки. Изпечете до златисто от двете страни. След като омлетът е готов, поръсваме с прясна мента и сервираме.