Тайната за чревен комфорт
Подуване, газове, запек или разстройство са често срещани симптоми за нарушен баланс в чревния микробиом. Микробиомът представлява всички микроорганизми, които населяват стомашно-чревния тракт и се променя под въздействието на храната, която приемаме. Затова е препоръчително ежедневно да включваме в менюто си храни богати на пробиотици и пребиотици.
За пробиотиците знаем, че са бактерии, които се намират в продукти, преминали естествена ферментация като киселото мляко и туршията.
Но какво са пребиотиците?
Това са несмилаеми хранителни съставки, фибри или още влакнини, които служат като „храна“ на бактериите в чревния тракт. Едни от продуктите с най-високо съдържание на неразтворими фибри са артишок, лук, аспержи, морков, земна ябълка, чесън, ябълки, корен от цикория, зърнени култури като овес и ечемик и бобови култури.
Пример за това как действат пребиотиците е приемът на инулин, който стимулира растежа на определени бифидобактерии, оказващи благоприятен ефект върху чревната перисталтика. На същия принцип чрез консумацията на споменатите храни-пребиотици, може да се увеличи развитието на полезните бактерии, които от своя страна повлияват добре цялостната функцията на червата.
Защо е важно да храним полезните бактерии в червата си?
Все повече в научните среди се говори за ролята на микробиома в благосъстоянието на целия организъм. Нарушаването на баланса на чревните микроорганизми се свързва както с появата на временни неразположения като подуване и нередовен стомах, така и с развитието на някои заболявания в по-късен етап от живота, в това число възпалителни чревни заболявания, наднормено тегло, затлъстяване и захарен диабет. Обръща се внимание и на връзката между централната и ентералната нервна система, както и на нарастващия брой пациенти със заболявания като Алцхаймер, аутизъм, депресия, които страдат и от синдром на раздразненото черво.
С други думи здравето на целия ни организъм е пряко зависимо от здравето на стомашно-чревния ни тракт, от това как обработваме и усвояваме приетата храна и колко бързо тя преминава през червата ни.
Затова и се радваме, че има продукт, който ще ти позволи да увеличиш ежедневния си прием на пребиотици и фибри. Happy Gut Mix на Dragon Superfoods е създаден с цел грижа за балансиран микробиом. Вкусът му е деликатен, a рецептата му съчетава:
- Земна ябълка с високо съдържание на инулин, който допринася за здравето на дебело черво като пребиотик. Той стимулира растежа на бифидобактерии, като същевременно ограничава развитието на потенциално патогенни бактерии като ешерихия коли, салмонела и листерия.
- Морков на прах, богат на неразтворими фибри. Те от своя страна улесняват по-бързото преминаване на храната през червата и балансират pH на чревната флора.
- Безглутеново овесено брашно, съдържащо бета-глюкан, за който се смята, че действа благоприятно върху метаболизма на глюкозата след хранене и намалява нивата на холестерола в кръвта.
- Хуск, богат на разтворими фибри, които попиват водата от разграждащата се храна, образувайки гелообразна маса в червата. Това забавя храносмилането и спомага за поддържане на чувство за ситост.
- Ябълки на прах с високо съдържание на пектин. Той също служи като пребиотик и хранителен източник за полезните бактерии в червата. Улеснява преминаването на храната и изпразване на дебелото черво.
Препоръчителният прием е 2 с.л. (~9g фибри) на ден, добавени в 100-200 ml вода, смути или закуска. Необходимите фибри за ефективно функциониране на чревния тракт са между 30g и 40g на ден в зависимост от телесното тегло, което означава, че Happy Gut Mix обогатява, но не замества балансираната диета.
Виж продукта по-долу.