Вегетарианска мусака
Погрижили сме се да ви предоставим различни, бързи и лесни постни рецепти, за да направим готвенето у дома още по-голямо удоволствие.
Днешната рецепта е вегетарианска алтернатива на класическо българско ястие – мусака. Тя е също толкова вкусна, колкото и традиционната рецепта. Заедно ще приготвим това ароматно ястие стъпка по стъпка. Нека започваме:
Необходими продукти за “каймата”:
- 1 ч.ч. текстуриран грахов протеин
- 1 и 1/2 ч.ч. гореща вода
- 1 лук
- 3 с.л. зехтин/олио
- 2 ч.л. сол
- 1-2 ч.л. черен пипер
- 2 ч.л. кимион
- 2 ч.л. чубрица
- 2 ч.л. сладък червен пипер
- 1 с.л. доматен сос/пюре
Други необходими продукти: - 6 средно големи картофа, нарязани на дребно
- 3 домата, нарязани на шайби
- 200 гр. йогурт
- 1 веган яйце
*Ако желаете, мусаката може да бъде и без заливка.
Начин на приготвяне: - Залейте текстурирания протеин на Dragon Superfoods с горещата вода. Накиснете го за около 15-20 мин., докато омекне. През това време загрейте тигана и сложете зехтин/олио.
- Запържете лука до златисто. След това добавете текстурирания протеин и подправките към него. Запържете всичко за около 5-10 мин.
- В средно дълбока тавичка подредете ред картофи, ред кайма и отново ред картофи. Покрийте горния слой с доматите, след което покрийте тавичката с алуминиево фолио. Печете на 250 градуса около 30-40 минути, докато картофите се сготвят.
- Пригответе заливката - разбъркайте веган йогурта с веган яйцата. По желание, сложете малко сол. Когато картофите са готови, извадете тавичката и полейте мусаката със заливката. Пече се допълнително около 15-20 мин. без фолио, докато заливката хване коричка. Можете да пропуснете стъпката със заливка, ако предпочитате да хапвате мусаката си по този начин.
*Рецептата за Вегетарианска мусака за нас направи Ивалена Стефанова, известна в социалните мрежи като @eat.healthy.bg.
Надяваме се, че рецептата ви е харесала и най-вече, че ястието ви е било вкусно. Разгледайте и другите ни Коледни постни рецепти, които също ще направят постите едно приятно изживяване за цялото семейство.