Защо да изберем минерална слънцезащита?

Видове слънцезащитни продукти, приложение, нестандартни методи за защита

Време е за семейни пикници сред природата, празници край басейна и безметежни дни на плажа. За съжаление, нито един слънчев ден не идва без рискове – за нашата кожа, здраве и красота. Тук идват на помощ добре познатите ни слънцезащитни продукти. 

Слънцето ни излага ежедневно на ултравиолетово лъчение – UV лъчи. 

UV лъчите са невидими за човешкото око и се класифицират по дължина на вълната. Основните видове UV лъчи са UVA, UVB и UVC. 
UVA лъчите имат най-дългата дължина на вълната, последвани от UVB и UVC.
По-късите UV лъчи се абсорбират от озоновия слой, така че докато UV лъчението достигне тялото ви, по-голямата част от него е под формата на UVA и по-малко като UVB.
UVB лъчите проникват само във външните слоеве на кожата ви, но UVA лъчите проникват в по-дълбоките нива на дермата поради по-голямата си дължина на вълната. 
UVB лъчите причиняват повърхностно възпаление и увреждане като слънчево изгаряне, например, а UVA лъчите могат да причинят по-дълбоки увреждания на кожата и повишен риск от клетъчни промени.

Видове слънцезащитни продукти

Активните съставки в слънцезащитните продукти действат като създават филтри, които предпазват кожата от проникване на вредните UV лъчи. Има два вида слънцезащитни кремове – минерални и химически слънцезащитни продукти. Всеки тип използва различен механизъм за филтриране на UV лъчите и защитава кожата от увреждане по различен начин.

Минерални слънцезащитни продукти

Минералните слънцезащитни кремове покриват повърхността на кожата, действайки като физически блокер чрез отклоняване и разпръскване на UV лъчи. Можем да си ги представим като малки огледала по повърхността на кожата. Тъй като блокират UV лъчите на повърхностно ниво, минералните слънцезащитни продукти предпазват както от UVA, така и от UVB лъчи.

    Освен това, тъй като минералните слънцезащитни продукти създават физическа бариера, те са ефективни веднага след като бъдат приложени, така че няма нужда да чакате да попият преди да се изложите под пряка слънчева светлина.

Минералните слънцезащитни продукти обикновено имат бял оттенък и могат да бъдат видими върху кожата. Също така, тъй като те остават на повърхността на кожата и не попиват в нея, могат лесно да се отмият или изтрият, което налага необходимостта от често повторно прилагане.

Тъй като наночастиците в минералните слънцезащитни продукти не трябва да се вдишват, най-добре е да се избягват спрейове и прахообразни форми, за да се сведе до минимум попадането им в белите дробове. 

Минералните слънцезащитни продукти съдържат активните съставки титанов диоксид и цинков диоксид или комбинация от двете.

Плюсове:
  • пълна защита от UVA и UVB лъчи; 
  • действат незабавно; 
  • не запушват порите
Минуси: 
  • необходимо е често повторно нанасяне; 
  • може да остави бял филм върху кожата; 
  • трябва да се избягват спрейове и прахообразни формули.
primer


Химически слънцезащитни продукти

Химическите слънцезащитни продукти се абсорбират в кожата ви и проникват в по-дълбоките слоеве на дермата. Те абсорбират UV лъчите и ги превръщат в топлина, след което отделят топлината през порите на кожата.

Тъй като UV лъчите трябва да проникнат през кожата, за да достигнат до тези химикали, химическите слънцезащитни продукти може да не предпазват от всички UVA лъчи, което означава само едно – увреждане на по-дълбоките слоеве на кожата.

Химическите слънцезащитни продукти започват да действат около 20 минути след нанасяне върху кожата. Това означава, че за да бъдат ефективни, е необходимо планиране в ежедневната ви рутина за красота.

Освен това директната светлина води до по-бързото изпарение на химикалите, така че повторното им нанасяне трябва да е по-често, когато сте изложени на пряка слънчева светлина. 

Химическите слънцезащитни продукти могат да раздразнят чувствителната и склонна към розацея или хиперпигментация кожа.

Химическите слънцезащитни продукти също могат да запушат порите и да създадат проблеми за кожата, склонна към акне. Често те съдържат оксибензон, авобензон, октиноксат, октокрилен, октизалат, хомозалат или техни комбинации.

Плюсове:
  • необходимо е по-малко количество от продукта за ефективно приложение;
  • нанасят се на по-тънък и по-лесен за разнасяне слой върху кожата; 
Минуси:
  • позволяват проникването на известно количество вредни UVA личи в кожата;
  • може да обострят състояния като акне, розацея и хиперпигментация; 
  • изисква се често прилагане;

Най-добрият избор

Различни фактори влияят върху избора слънцезащитни продукти, които са най-подходящи за вашите нужди и предпочитания. Предлагаме ви някои основни насоки, за да сте сигурни, че сте направили правилния избор.

  • Вижте съставките

Най-изследвани за клинична безопасност и ефективност са минералните слънцезащитни продукти, съдържащи цинков оксид и титанов диоксид. 

  • Избягвайте спрейовете и прахообразните продукти

Опцията за слънцезащитен спрей е по-удобна за употреба, дори и в движение. Препоръчително е обаче да използвате слънцезащитен крем или лосион, за да избегнете вдишването на този тип продукти.

  • Помислете за използването

Ако през по-голямата част от деня ще бъдете под пряко слънце, тогава минералният слънцезащитен крем е най-добрият избор, особено ако имате акне, розацея или чувствителна кожа. Ако ще спортувате или ще плувате обаче и няма да имате възможност да подновявате често слънцезащитата си, то тогава помислете за химически слънцезащитен крем.

  • Не се фокусирайте върху SPF номера

Доста често в козметичната индустрия се спекулира с класът SPF. Много по-ефективно би било да се прилага правилно продукт с ниско SPF, отколкото да се разчита на еднократно приложение на продукт с лъжливо висок SPF.

  • Нанесете правилно

Нанесете плътен слой минерален слънцезащитен крем за оптимално покритие, което е ефективно незабавно или нанесете химически слънцезащитен крем поне 20 минути преди излагане на слънце.

  • Повторно приложение

Всеки слънцезащитен крем изчезва, така че нанасяйте отново поне на всеки два часа. 

  • Не го пропускайте

Всеки слънцезащитен крем е по-добър от никакъв слънцезащитен крем за защита на кожата ви от вредните UV лъчи.

 
primer


Златните 8 правила за нанасяне на слънцезащитни продукти:

  1. Слънцезащитните продукти трябва да се носят ежедневно, независимо от местоположението ви – на закрито и на открито.
  2. В ежедневието слънцезащитните продукти трябва да се нанасят както върху лицето, така и върху други части от тялото
  3. Слънцезащитните продукти трябва да се нанасят върху цялото лице, включително и върху ушите, врата, деколтето и ръцете.
  4. Магическият SPF номер е 30. Американската академия по дерматология винаги препоръчва SPF 30, тъй като клинично е доказано, че този слънцезащитен фактор предлага достатъчно количество защита, за да намали или минимизира неблагоприятните ефекти на слънчевата светлина.
  5. Трябва да подновявате слънцезащитата си през няколко часа.
  6. Минералният слънцезащитен крем е препоръчителен.Една от причините за това е в противоречивия списък със съставки на химическите слънцезащитни продукти. Изглежда всички дерматолози са съгласни, че минералните слънцезащитни кремове са най-добрият вариант за слънцезащита.Още по-голямо преимущество е, че минералните формули са подходящи дори и за хората с чувствителна кожа.
  7. Дрехите ви също могат да се броят със слънчевите лъчи като SPF фактор. Защитата от слънцето не включва само козметични продукти. Не забравяйте да носите защитно облекло, шапка и слънчеви очила.
  8. Устните ви също се нуждаят от защита.Хората забравят да защитят устните си, а ракът на кожата в тази област може да бъде особено опасен. Всеки има нужда от балсам за устни със SPF. Не го пропускайте!

*Жените могат да станат по-чувствителни към слънцето по време на менструация. В тези периоди риска от увреждане на кожата от слънцето е по-голям, включително и вероятността от болезнени изгаряния.

SPF, който можете да ядете

Могат ли някои храни да ви помогнат да се предпазите от слънцето? 

Разбира се, слънцезащитният крем е на първа линия в защитата срещу ултравиолетовите лъчи, но някои храни определено могат да действат като подкрепление в тази борба. 

Как тези храни ви защитават точно? 

Най-общо казано, това са плодове и зеленчуци, които съдържат смес от антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства. Те се борят с възпаленията и свободните радикали, образувани от UV лъчите, които атакуват ДНК, колагена в тъканите и водят до рак на кожата и преждевременно стареене. 

Кои са храните, които имат SPF свойства? 

Най-голямо количество изследвания са правени върху домати, които са много богати на антиоксидант, наречен ликопен

Яденето на 40 грама доматено пюре на ден намалява зачервяването, подуването и болката след слънчево излагане.Проучванията показват, че ликопенът се усвоява много по-лесно чрез доматено пюре, отколкото чрез суровите домати. 

Друг добър източник е шоколадът. Научен експеримент в Германия показва, че пиенето на какао с висока концентрация на флавоноиди – антиоксидантите, намиращи се в какаовите зърна, предпазва кожата от слънчево изгаряне. 

Шоколадът, който би могъл да ни предпази трябва да съдържа поне 70 процента какао – колкото по-тъмно, толкова по-добре. 

Омега-3 в рибите също увеличава естествения SPF.

Ами ако пътувате много през лятото и се нуждаете от бърз източник на SPF? 

Червените боровинки и орехите са богат източник на елагова киселина, друг антиоксидант, за който е доказано, че се бори с уврежданията от слънцето и преждевременното стареене. Те блокират образуването на ензими, които разграждат колагена и еластина в тъканите. 

Ако прекарвате повече време навън през лятото,може би ще ви е трудно да консумирате доматено пюре, така че червените боровинки са чудесна закуска, както и орехите.

Други ЗДРАВЕ И КРАСОТА