Грижата за кожата ни всеки ден – как?

Грижа за кожата – ежедневни ритуали по красота

Кожата не е просто въпрос на ДНК и на щастливо съчетание на гени. Нашите навици оказват голямо влияние върху това, което виждаме в огледалото ежедневно. На тема козметика в интернет можем да прочетем безброй разнопосочни мнения за абсолютно всичко – от това как да овлажняваме кожата си до това как да се предпазим от UV лъчите. В крайна сметка грижата за кожата е въпрос на лична преценка, защото козметичните нужди на всяка от нас са различни. 

Предлагаме ви някои съвети, които трябва да имате предвид, за да сортирате информацията и, за да изградите своя собствена рутина, която отговаря на личните ви предпочитания.

Целта на всяка рутина е да помогне на кожата да функционира по най-добрия начин. Разкрасяващите процедури, които прилагате ежедневно, са възможност да забележите промените в себе си и в кожата си. Тъй като кожата се променя с възрастта, основните грижи и продукти също трябва да бъдат сменяни периодично.

Науката, която стои зад козметичната индустрия е изминала дълъг път, но все още не е измислен продукт, който да предлага незабавна корекция на кожата ни. Дайте си време! Кожата има нужда от време, за да ви се отблагодари за всички грижи, които полагате ежедневно. Не забравяйте – изисква се постоянство! Резултатите от употребата на козметични продукти се виждат само при редовна употреба. 

Стремете се да използвате даден продукт в продължение на поне шест седмици, веднъж или два пъти дневно, за да забележите разлика в състоянието на кожата си.

Кога трябва да започнете с грижата за кожата си?

Специалистите единодушно ще ви кажат, че никога не е рано да започнете да следвате рутина, която ви гарантира здрава и красива кожа, особено с напредването на възрастта. Не си мислете, че сте твърде млади, за да започнете да се грижите за кожата си. Разбира се, никой не препоръчва използването на продукти с AHA киселини и ретиноиди от млади момичета, но има други продукти, благодарение на които ще свикнете да поддържате подходящ режим.

Важно е да започнете да следвате целенасочено своята beauty рутина още от тийнейджърските си години. В противен случай, в средата на 20-те признаците на стареене вече се промъкнат върху кожата ви, а първите фини линии ще бъдат факт преди да сте навършили 30 години. Това е тъжната реалност, особено ако сте активна млада дама, която прекарва доста време на открито – под слънчевите лъчи на плажа, спортувайки в парка, на разходка с приятели и т.н. 

Грижата за кожата през различните възрасти

Добрата грижа за кожата е от съществено значение на всяка възраст,  здравословните навици на 20-те и 30-те години могат да направят прехода към стареенето по-плавен и незабележим. 

Кожата има най-силен синтез на колаген и еластин през 20-те и 30-те години. В този период е важно да стимулираме производството на колаген, както чрез подходящите козметични продукти, така и чрез храната. Приемът на оптимално количество течности в организма и поддържането на добрата хидратация е от съществено значение. 

Колагенът придава на кожата по-пухкав вид, но той се грижи и за нейната плътност и играе ключова роля в обновяването на мъртвите кожни клетки.

Когато жените навлизат в периода преди менопаузата, нивата на хормоните им започват да се променят и процесите на стареене започват да се активират. Включването на серуми и кремове, които подпомагат производството на колаген и еластин е препоръчително в този период. 

Много фактори могат да повлияят на състоянието на кожата ни – околната среда, хранителните навици, диетите, стреса и психическото натоварване. Често тези фактори не зависят от нас и не можем да ги контролираме. Именно затова е важно да се придържаме към рутина в грижата за кожата си. Тези малки стъпки ни дават самочувствие и увереност, че вървим в правилната посока и инвестираме в бъдещето на нашата красива кожа!

Мислете за вашата рутинна грижа за кожата в три основни стъпки:
  1. Почистване – Измиване на лицето.
  2. Тонизиране – Балансиране на кожата.
  3. Овлажняване – Хидратиране и омекотяване кожата.

Съвет: Всеки продукт трябва да бъде нанесен в точно определена последователност – от най-лека и течна текстура към по-плътна и гъста. Например: почистващ продукт, тонер, серум и след това овлажнител.

Почистване

Измиването на лицето е най-основната и съществена стъпка на всяка рутина. Кожата ни влиза ежедневно в контакт с замърсители от околната среда, мръсотия, грим и други фактори, които трябва внимателно да се отстранят. Мийте лицето си два пъти на ден, сутрин и вечер, за да избегнете запушването порите, пъпките и комедоните.

Изберете подходящ почистващ продукт за лице. Правилната формула почиства кожата без да премахва нейните естествени мазнини и поддържа здравословни нива на себума. Улеснете се с ексфолиращи скрабове (използвайте веднъж седмично) и избягвайте грубите абразивни съставки.

Типът почистващ продукт, който използвате, има по-голямо значение, отколкото си мислите. Твърде много хора използват агресивни продукти или почистват лицето си твърде често и по този начин разрушават кожната ви бариера.

Какво точно означава некомедогенно?

Този термин често се появява на етикетите на продуктите и се използва от експерти по грижа за кожата, но не винаги е дефиниран ясно. Ето кратко обяснение: Ако даден продукт твърди, че не е комедогенен, това означава, че не трябва да запушва порите или да активира появата на акне – чрез запушване на порите, блокиране на жлезите или дразнене на космения фоликул. Някои известни комедогенни съставки са кокосово масло и какаово масло. Обикновено колкото по-малко съставки има даден продукт, толкова по-лесно е да се определи дали ще предизвика някакви реакции.

Тонизиране

Как да използваме тонер?

Добавянето на средна стъпка между почистващите и овлажняващите компоненти в нашата рубрика е наистина важно. Това може да има голям ефект върху кожата ни във времето.

Тонерите са леки, бързо попиващи течности, които доставят допълнителна доза хранителни вещества, помагайки на другите продукти от вашия режим да се усвоят по-добре, като същевременно балансира тена ви. Повечето експерти смятат, че тонерът не е задължителен, може да е добър начин да добавите специфични съставки към рутината си или да добавите още един слой за възстановяване на кожата.

Някои от съставките, които често присъстват в тонерите:

  • Алфа и бета хидрокси киселини за нежно отстраняване на мъртвите кожни клетки, които могат да запушат порите. 
  • Хиалуронова киселина за засилване на хидратацията и за нежно третиране на фините линии.
  • Розова вода и зелен чай за успокояване на раздразнението и намаляване на зачервяването с противовъзпалителен ефект.
  • Витамин Е и С за борба с ежедневното излагане на свободните радикали, които могат да състарят кожата ви.

Тонерът може да бъде чудесен начин за балансиране на pH на кожата ви. Ако имате кожа, склонна към акне, потърсете тоник със съставки като салицилова киселина, за да успокоите възпаленията. Ако имате суха или чувствителна кожа, изберете хидратиращ тоник за успокояване.

Традиционният метод за нанасяне на тонер е да напоите памучен тампон и да го прекарате по лицето си. Така обаче губите много голямо количество от продукта. Нанасянето на тонер с чисти ръце е най-ефективно. Просто изсипете няколко капки в дланта си, след което го разпределете по лицето си. Повечето формули могат да се използват сутрин и вечер, но ако искате да използвате тези с ексфолиращи киселини го правете само вечер.

Употреба на серуми

Серумите са мощни съюзници на кожата в борбата й със стареенето. Формулите им съдържат концентрирани активни съставки, които могат да решат редица дерматологични проблеми – от тъмни петна до бръчки. Дори да нямате конкретни проблеми, всеки може да използва антиоксидантен серум сутрин, за да предпази кожата си от ежедневните агресори.

Активни съставки в серумите:

  • Хиалуроновата киселина в серумите се използва за уплътняване на кожата, хидратация и укрепване на бариерната функция на най-горния слой на кожата ви.
  • Витамин С помага за изсветляване на посивелия, неравномерен тен и намаляване на тъмните петна при продължителна употреба.
  • Ретинол, витамин В3, пептиди за стимулиране на производството на колаген и еластин. Изглаждат кожата и предотвратяват появата на фини линии.
  • Колоидна сяра, ниацинамид за успокояване на зачервяванията и намаляване на възпаленията.

Полезни съвети:

  • Някои дерматолози препоръчват да третирате отделните зони по кожата с различни продукти в зависимост от проблемните зони по лицето и тяхното лечение с активни съставки.
  • За да спестите време, не смесвайте серум във вашия овлажняващ крем. Това намалява способността на серума да се абсорбира ефективно. Продуктите трябва да се прилагат един след друг.
  • Не всички серуми се прилагат с еднаква честота. 
  • Можете да прилагате антиоксидантните продукти сутрин, защото те ви осигуряват допълнителна защита от околната среда, но винаги след тяхната употреба трябва да използвате достатъчно количество слънцезащитни продукти. 
  • Някои съставки са най-добри, когато се прилагат през нощта. Ретинолите не са устойчиви на слънце и не бива прилагат през деня.
  • Когато използвате серум от витамин С, потърсете такъв, който съдържа стабилна форма на витамин С, така ще сте сигурни че молекулата ще попие в кожа и ще бъде ефективна.
Овлажняващи продукти

Основната функция на овлажняващите продукти е да хидратират и омекотяват кожата. По същество овлажнителите помагат за предотвратяване на загубата на вода през външните слоеве на кожата. Това са продукти, които лекарите препоръчват да се използва целогодишно за всички типове кожа. 

Кожата естествено губи способността да задържа влага с напредването на възрастта, за това овлажнителите са толкова важни.

Разликата между дневен и нощен крем

Кремовете, които прилагате сутрин са създадени, така че да предпазят кожата ви от агресорите на околната среда, с които ще се сблъскате, когато излезете от вкъщи. Те обикновено имат лека консистенция. Нощните кремове, от друга страна, се фокусират върху отстраняването на всякакви увреждания и несъвършенства по кожата. Тези кремове също повишават нивата на влагата в кожата, но имат богата и плътна текстура.

Кремове за очи

Можете ли без крем за очи? Абсолютно. Но ако имате конкретни проблеми в тази област – като хиперпигментация, сухота или подпухналост – може да опитате да ги коригирате с подходящ крем за околоочния контур. Кожата около очите е доста тънка и деликатна и е по-вероятно да реагира на дразнещи съставки, отколкото други области. Дерматолозите обикновено препоръчват кремове за очи, които се съобразяват потенциалната чувствителност и имат щадящи концентрации на активни съставки.

За торбички под очите и подпухване съставки като кофеинът, пептидите и хиалуроновата киселина могат да бъдат успокояващи и ефективни. За изсветляване могат да бъдат прилагани кремове със съдържание на витамин С и ниацинамид. Избягвайте силните ретиноли и аромати в кремовете за очи, за да избегнете дразнене и зачервяване на очите.

Най-важната стъпка, която не бива да пропускате във вашата beauty рутина:

Защитете кожата си със слънцезащитен крем

Слънцезащитният крем е най-важният продукт във всяка разкрасяваща рутина. Той е от изключителна важност като част от целогодишния ви режим. Ежедневното и последователно използване на слънцезащитни продукти помага да се предотврати появата на фини линии и бръчки, несъвършенства по кожата и промени във външния вид на порите с течение на времето. Ежедневното използване на слънцезащитни продукти може да помогне за предотвратяване на образуването на някои видове рак на кожата. Експертите препоръчват използването на ежедневен овлажнител с SPF от широк спектър – най-малко 30.

Нанасяйте слънцезащитен крем 30 минути преди излагане на слънце и прилагайте отново поне на всеки два часа. Химическите слънцезащитни продукти трябва да се прилагат директно върху чиста кожа, докато физическите могат да се нанасят последни в режима ви, но преди да се гримирате. 

Около две супени лъжици слънцезащитни продукти са оптималното количество, необходимо за покриване на лицето и откритите зони на тялото ви.

Дневна и вечерна грижа 

Най-лесният начин да запомните кога трябва да използвате дадена група продукти е като научите едно просто правило: Сутрешната грижа трябва да се фокусира върху профилактиката и защитата на кожата през деня, а нощната е насочена към лечението и възстановяването на кожата.

Сутрин изплакването с топла вода преди нанасяне на овлажнител и слънцезащитен крем би трябва да е достатъчно като грижа, но вечер се препоръчват по-сериозни грижи. Преди лягане задължително трябва да измиете лицето си с почистващ продукт, за да премахнете мръсотията и грима, след което да използвате тонер, ексфолиант и серуми. Винаги завършвайте с овлажняване, по желание можете да нанесете и нощна маска..

Винаги трябва да измивате лицето си след тренировка или по-обилно изпотяване, тъй като потта може да запуши порите и да влоши състоянието на кожата. 

Никога не забравяйте да свалите грима си преди лягане.

Сезоните

С промяната на сезоните можете да направите малки корекции в грижата за кожата си, но не би трябвало да променяте из основи вашата рутина.

През зимата всичко, което използвате като продукти би трябва да е свързано с допълнително овлажняване. Студеното време и вятъра (както и топлината от радиаторите и климатиците) допринасят за сухотата и дехидратацията на кожата през този сезон. Може да преминете към по-овлажняващ почистващ продукт, за да допълните ежедневния си овлажняващ крем.

През лятото кожата ви е по-мазна и можете да изберете почистващ продукт без съдържание на мазнини и с по-лека гелообразна текстура. 

Слънцезащитният крем е основен продукт за всички сезони, но е удачно да използвате по-голямо количество спрямо по-голямото слънцегреене през лятото. По този начин ще осигурите най-добрата грижа за кожата. 

Други ЗДРАВЕ И КРАСОТА