Кето безглутенови хлебчета
Обичаш хляб, но искаш или трябва да намалиш приема на глутен? Катерина от Sugarmouse ти предлага тази рецепта за безглутенови хлебчета. Те са не само без глутен и веган, но и подходящи за кето режим.
Продукти за 4 малки безглутенови хлебчета:
-
150 g бадемово брашно или ситно смлени бадеми;
-
30 g кокосово брашно;
-
20 g ленено семе, смляно;
-
20 g хуск;
-
½ ч. л. сода за хляб;
-
½ ч. л. сол;
-
15 g зехтин;
-
½ ч. л. оцет;
-
240 g топла вода
Начин на приготвяне:
Загрей фурната на 180°C с включен вентилатор. Покрий тавичка с хартия за печене. В купа смеси всички сухи съставки: смлените бадеми, кокосовото брашно, лененото семе, хуска, содата за хляб и солта. В друга купа смеси зехтина, оцета и топлата вода. Изсипи течността на три пъти върху сухите съставки, като след всяко поливане разбъркваш с лъжица. Остави тестото да почива около 10 минути, така че сухите съставки да поемат напълно течността. Меси с ръка. Трябва да се получи меко тесто, което да не лепне. Раздели тестото на четири равни части и оформи малки хлебчета. Навлажни леко с вода повърхността им и ги поръси със сусам или други семена или с ядки по твой избор.
Печи в предварително загрятата фурна около 20-25 минути – хлебчетата трябва да имат леко златиста и твърда на допир кора и ако забодеш пръчица в центъра, тя трябва да излезе чиста.
Остави готовите хлебчета да изстинат напълно преди ядене.