Естествени помощници за КРАСИВА УСМИВКА

Красива усмивка и бели зъби – всеки ги иска, нали? 🙂
Точно затова събрахме за теб няколко изпитани домашни хитринки, които ще допринесат за здравето и блясъка на твоята усмивка. Разбира се, подходящата грижа за зъбите се определя в зависимост от индивидуалните особености на устната кухина, но ние сме ти подготвили предложения, които са напълно естествени и безвредни. А и са толкова лесни за прилагане в домашни условия!

За начало набързо припомняме най-често срещаните причини за натрупване на плака и пожълтяване на зъбния емайл:

– оцветяващи храни и напитки – вино, кафе, черен чай, газирани напитки и наситенотъмни плодове (боровинки, черница, къпини)
– тютюнопушене – освен до пожълтяване, никотинът води и до увреждане на емайла
– неправилно миене на зъбите – за правилното такова, можеш да се консултираш с твоя стоматолог
– неизползване на конец за зъби – той е по-важен и от четката, а често го пропускаме

Освен да стоим настрана от вредните навици и да почистваме редовно зъбите си, перфектната усмивка изисква и допълнителни грижи. Някои хора предпочитат да се възползват от избелващи процедури при стоматолог, а както знаеш, ние в ЗЕЛЕН винаги предпочитаме да опитаме първо с природни средства.

Тук идват на помощ няколко леснодостъпни избелващи продукта – кокосово масло, куркума, активен въглен, лимонов сок и сода за хляб. Ето как да ги използваш:

1. Избелване с куркума и кокосово масло – Направи си паста с кафена лъжичка куркума и още толкова кокосово масло. Разтърквай по зъбите с четка в продължение на 5 минути. Нежен метод, подходящ за по-чувствителни зъби. Може да бъде прилаган 2 пъти седмично.

А знаеш ли за жабуркането с кокосово масло?
То е изключително ефективно както за избелване на зъбите, така и за изчистване от токсини

в устната кухина, благодарение на силно изявените антибактериални свойства на маслото.
Жабуркането с кокосово масло се прави всяка сутрин на гладно в продължение на 10 до 30 минути,
като след това маслото се изплюва.

2. Избелване с активен въглен – Натроши таблетка активен въглен или използвай праха от капсула активен въглен (половин таблетка е напълно достатъчна). Разтърквай по зъбите с четка в продължение на 5 минути, като внимаваш да не нараняваш венците си. Прилагай веднъж седмично.

3. Избелване с лимонов сок и сода за хляб– Една от най-популярните домашни рецепти за избелваща смес е именно тази. Разбъркай кафена лъжичка сода за хляб с няколко капки лимонов сок и разтъкай с четка по зъбите. Този метод е по-агресивен към емайла и не е подходящ при чувствителни зъби. Удачно е да се прилага не по-често от веднъж месечно, защото в противен случай може да наруши зъбната повърхност.

Содата може да бъде използвана и разтворена в малко количество вода,
като паста за заздравяване на венците, защото алкалният й характер
помага за справяне с леки инфекции и възпаления.

Важно е да знаеш, че непосредствено преди избелващи процедури не трябва да приемаш плодове и кисели храни, защото те естествено правят емайла по-мек и чувствителен. Следователно и избелването би било по-увреждащо и дори болезнено.

Други ЗДРАВЕ И КРАСОТА