Суперхрани за активни жени

Всички знаем, че за да поддържаме балансирано здраве и добро настроение е добре да си набавяме храни, богати на разнообразни хранителни вещества. Това в забързаното ни ежедневие често е трудно, затова ще споделим с теб 4 от любимите ни суперхрани, които всяка активна жена може да добави към своята диета за повече усмивки, енергия и тонус.

Мака на прах – Символ на младостта и природен афродизиак

Съвсем не е случайно, че мака на прах е на челна позиция. Това е вероятно една от суперхраните, която всяка жена трябва да опита!

 

Билката е ценена заради корена си, който има високи хранителни и лечебни свойства. Мака съдържа съвкупност от стероли, танини, алкалоиди и сапонини, за които се твърди, че имат синергично действие. Изсушеният корен е богат на витамини С, В2, В3, В6, минерали – калий, калций, желязо, мед, мастни киселини, включително линолеинова, палмитинова и олеинова киселина, аминокиселини, полизахариди и др.

  primer

Установено е, че приемът на мака увеличава енергията, облекчава физическата и психическата умора и забавя процесите на стареене. Но още по-интересното е, че помага при сексуални нарушения (и при двата пола) и е особено полезна за жените, тъй като регулира хормоналните нарушения, облекчава симптомите на предменструалния синдром, както и тези на менопаузата.

Маката на прах е изключително подходяща суперхрана за всяка активна жена! Вкусът на мака е леко сладникаво карамелен и може да се добави в смути, шейк, топли и студени напитки, мюсли, сладолед, сурови десерти и др.

Цели какаови зърна – Естествен антидепресант

Вероятно не се учудваш, че в нашия списък фигурира какаото. Да това е така, но с една подробност – препоръчваме ти да консумираш цели какаови зърна.

Целите какаови зърна не съдържат захар и са богати на протеини, мазнини, фибри, желязо, калций, магнезий, антиоксиданти, витамини от групата B и други важни съставки. Съдържат серотонин, триптофан, анандамид, допамин, фенилетиламин и моноаминооксидазни-инхибитори (ензими). Всички те имат положителен ефект върху мозъка като подобряват обмяната и бионаличността на различните невротрансмитери.

primer

Целите какаови зърна се препоръчват при депресия, бъбречни и чернодробни заболявания, астма, намаляват лошия холестерол и риска от сърдечно-съдови болести, укрепват костите, подпомагат работата на панкреаса и спомагат за поддържане на нормална нива на кръвната захар. Какаовите зърна съдръжат теобромин и триптофан (незаменима аминокиселина, която отговаря за производството на серотонин), които са в основата на стимулиращия им ефект и свойството да подобрява настроението.

Целите какаови зърна се консумират директно, като може да си похапваш по 5-10 зърна дневно. Предпоръчително е да не се конусумират с млечни продукти, тъй като те блокират способността на организма да абсорбира антиоксидантите от какаото.

Ашваганда – Намалява стреса и подобрява съня

Ашваганда (Withania somnifera) или още индийски женшен е основна лечебна билка в Аюрведа – традиционната индийска медицина.

Ашваганда е богата на желязо, антиоксиданти, танини, глюкоза, алкалоиди, мастни киселини, лактони и др. Благоприятства едновременно функциите на тялото и ума и има много широк диапазон на действие. Основният лечебен ефект на ашваганда е да възстановява силата, жизнеността и енергията, включително и при възстановяване след заболяване. Билката ефективно се бори срещу всички форми на стрес, благоприятства качеството на съня и състоянието на нервната система, а също проявява силни свойства на афродизиак. Укрепва организма, стимулира имунната система, повишава устойчивостта към инфекции и простуди.

Успокояващите свойства на ашваганда повлияват много добре състояния като безсъние и тревожност – името й на латински означава „който предизвиква сън”. За хора, страдащи от безсъние и/или тревожност се препоръчва преди лягане да пият 1 ч.л. ашваганда, разтворена в топла вода или сок.

Рейши – За изчистване на организма от токсини

Гъбата рейши (Ganoderma lucidum) се използва в източната медицина от древни времена. Рейши е ядлива гъба с червеникава шапка и характерна форма, наподобяваща подкова. Расте върху различни видове дървета, дънери и пънове. Поради голямата й рядкост, значителните здравословни качества и широкото й приложение, през 70-те годнини на миналия век започва нейното култивиране.

primer

Счита се, че заедно с майтаке, рейши е един от най-полезните лекове в борбата с раковите клетки. Фитохимикалите и полизахаридите, на които е богата гъбата, стимулират производството на антитела от имунната система и повишават естествените сили на организма. Рейши повлиява благотворно сезонните алергии заради доказаните си антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства. Тя намалява производството на хистамин (което означава, че редуцира кихането, сълзенето на очите и свръхсекрецията от носа) и подобрява функциите на черния дроб (преработването и отделянето на токсини).

Рейши на прах може да се консумира с храна, вода, сок, смути, а все по-често се използва и за приготвянето на чай.

Други ЗДРАВЕ И КРАСОТА