Интересно и полезно за растителните млека

Тъй като ние, отборът на ЗЕЛЕН, сме големи почитатели на растителните и ядковите млека, решихме да ти разкажем повече за тях, за да ги харесаш и ти, но най-вече – да знаеш как да ги използваш. Затова поканихме шеф Николета Колева, която с удоволствие споделя тънкостите в употребата на всяка от напитките.

Бадемово мляко
Най-популярно сред растителните млека, то може да се ползва в сурови десерти, като добавка към кафе или в смутита. Подходящо е за всякакви сладки и солени рецепти, въпреки че за някои от последните, ароматът може да е прекалено сладък.

Соево мляко
То е добра добавка към кафето. Издържа на висока температура, затова може лесно да замени животинското мляко в почти всяка рецепта – печене на хлебни изделия, сосове и солени ястия. Има лек бежов цвят и ядково-бобов вкус.

Кокосово мляко
Този продукт е с най-високото съдържание на мазнини сред всички растителни млека. Чудесна добавка е към смутита, кафе и други напитки. Подходящо е за сладки и солени ястия, за готвене, печене на хлебни изделия, сосове, десерти и за овесени ядки. Когато се смеси с други съставки, кокосовият вкус не е толкова силен.

Оризово мляко
Подходящо е за прием от малки деца и е доста по-леко от останалите растителни млека. Някои го намират за най-близко до вкуса на кравето мляко. Съчетава се добре с кафе или овесени ядки. Поради сладкия си вкус е подходящо за десерти и някои супи или сосове. Не е подходящо за солени ястия. При използване в печива, поради фината консистенция на напитката, е добре да се добави някакъв вид сгъстител, като царевично нишесте или брашно.

Овесено мляко
Има фина консистенция, мек и леко сладникав вкус. Подходящо е за приготвяне на всичко – напитки, крем супи, сосове, печени хлебни изделия, сладки и солени ястия.

Конопено мляко
Притежава специфичен силен ядков вкус и е с гъста консистенция. По-добре пасва в солени ястия. Добра алтернатива е на соевото мляко за печива и хлебни изделия.


Кои са причините да изберем растително пред животинско мляко?
1. Липсата на лактоза, налична в животинското мляко. Лактозата е вид захар, която е трудна или невъзможна за усвояване, защото за този процес е нужен ензимът лактаза. Проблемът е в това, че този ензим спира да бъде произвеждан или се произвежда в много малки количества в човешкото тяло, след като спрем да сучем.

2. Животинското мляко може да причини акне, хранителни смущения, проблеми с храносмилателния тракт.

И още малко информация за хранителната стойност на различните растителни млека:
 
  • Протеини. Соевото мляко има най-голямо количество,след него е конопеното, а останалите нямат почти никакво. Протеинът в соевата напитка е колкото в кравето мляко. Протеините в последното са суроватка и казеин, като казеинът е трудно усвоим и с натрупването му в човешкото тяло се образува слуз.
  • Захари. Ако не са допълнително подсладени, растителните млека не съдържат почти никаква захар. Поради съдържанието на фибри и въглехидрати не са с висок гликемичен индекс. Най-ниско съдържание на естествени захари имат соевото, конопеното и бадемовото мляко.
  • Мазнини. Кокосовото мляко има високо съдържание на наситени мазнини, подобно на кравето. Също така има високо съдържание на фибри. Останалите растителни млека имат ниско съдържане на мазнини с полезен профил. Конопеното мляко е богато на Омега-3. С най-ниско съдържание на мазнини са соевото, овесеното, бадемовото, конопеното и оризовото мляко.

Освен, че растителните млека са много по-здравословни за нас, то изборът от вкусове и комбинации също е огромен. Препоръчваме ти да опиташ някое от нашите любими млека, като соева напитка с ванилия, овесено мляко с какао, оризова напитка с кокос.

Други НАПИТКИ