Ядковите Брашна - научете повече за здравословните алтернативи на традиционните зърнени брашна

В последните години на сцената на здравословните храни изгряха звездите на цяла плеяда нови брашна – алтернатива на традиционните брашна от зърнени култури. Тези процеси са естествено следствие на новите разбирания за полезно, хранителните непоносимости и свързани заболявания, които поразяват все повече хора. Какво означава това? Че в днешния си вариант познатата ни от приказката житена питка не е житена, а е приготвена с безглутеново брашно. Все пак, трябва да мислим за здравето и на лисицата. Част от алтернативните брашна на пазара са ядковите брашна. Те смело завземат все по-голяма част от щандовете на здравословните маркети не само по света, но и у нас. Защо това е така? Отговорът на този въпрос изисква по-подробен поглед към теорията и практиката на бялото брашно и ядковите брашна.

Какво представлява традиционното бяло брашно?
Кой не обича пресен, дъхав хляб? Основната му съставка по традиция е бялото брашно. Зърното, от което е приготвено, съдържа три компонента: трици (обвивка), зародиш и ендосперм. При смилането и обработката зародишът се отстранява заедно с богатата на фибри обвивка. Това означава, че бялото брашно всъщност е основно ендосперм от нишесте (скорбяла). Загубени са полезни диетични фибри и количества витамини от група B, магнезий, витамин E. В този смисъл, бялото брашно функционира основно като рафиниран въглехидрат, който повишава нивата на кръвната захар и така способства развитието на чревни възпаления и метаболитна дисфункция. С времето, тези процеси благоприятстват увеличение на риска от затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет тип II, сърдечно-съдови заболявания, депресия, акне, нарушена когнитивна функция.

Глутеновата ентеропатия и брашното
Специално внимание следва да обърнем на едно свързано с тестените храни състояние, което добива все по-застрашителни обеми в световен мащаб – глутеновата ентеропатия (цьолиакия). Прави ли ви впечатление, че на пазара все по-стабилно място заемат нов тип стоки – тези без глутен. Предназначени са за хората с непоносимост към глутена, който от своя страна е неизменна част от българския традиционен хляб. Той е протеин, присъстващ в редица зърнени култури - пшеница, ръж, ечемик и други. Отговаря за еластичната структура на тестото. Цьолиакията от своя страна е автоимунно заболяване, което се отключва при консумация на съдържащите се в глутена специфични белтъци. Заболяването уврежда чревната лигавица и нарушава абсорбцията на витамини, минерали и полезни вещества от приетата храна. Освен това, води до анемия и умора, тревожност и депресия, т.нар. "мозъчна мъгла", редица кожни проблеми и други състояния. Все повече проучвания потвърждават връзката на глутена и бялото брашно с нарушения на здравния статус. Все пак, не е нужно да забравите завинаги за тестените изделия. Решението е при приготовлението им да замените бялото брашно с полезни алтернативи като ядковите брашна, както и да избирате квас и сходни набухватели вместо традиционната мая, за да избегнете резките скокове на кръвната захар.

На сцената да заповядат: ядковите брашна! Ядковите брашна са изключително гъвкава алтернатива на традиционното бяло брашно. Те са отличен избор за какво ли не - от дъхав хляб и разкошни вкусни торти до заместител на галета и панировки. Какво трябва да имате предвид, когато работите с тях?

Богати са на фибри, протеини, здравословни мазнини, предвид че са по същество смлени ядки. Изключението, което ги прави подходящо и за хора с алергии към ядки са кокосовото брашно и брашното от слънчогледови семки. Не съдържат глутен, което ги прави чудесен избор и за хората с цьолиакия. Много популярни и обичани от тези, които са на кето диета. За разлика от безглутеновите традиционни брашна от царевица и ориз, ядковите брашна са полезен комплимент към всяко здравословно хранене. Те са с по-нисък гликемичен индекс от традиционните бели брашна. Затова, осигуряват енергия и спомагат поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

Могат да се използват самостоятелно, но са отличен избор и за комбиниране с друго безглутеново брашно. Защо? Защото те са ключовият фактор, отговорен за получаване на десерт или друго печиво със сочна и по-мека консистенция. Ако искате да приготвите любимата си торта с алтернативни брашна, може да изпълните рецептата като заместите 1/2 от брашното с ядково и 1/2 с готов безглутенов микс (обикновено царевично и/или оризово брашно). Това е по-добрият избор при изпълнение на рецепти които традиционно включват бяло брашно, което искате да замените. Комбинацията от брашна ще направи печивото пухкаво, без да остане глетаво, поради натрупването на мазнини и протеини. Това правило отпада напълно, когато изпълнявате рецепти, които са създадени за печива с ядкови брашна т.е. не правите адаптация на рецепта, чийто оригинал е със зърнени брашна.

Може би най-популярното от ядковите брашна е бадемовото брашно. Това обаче, далеч не означава, че трябва да се ограничавате само до него. Ако искате специфичен вкус и аромат на печивото, което приготвяте, изберете брашно от лешници, фъстъци, орехи. Вариантите са много. С ядковите брашна можете да приготвите не само различни изкусителни закуски, десерти и хляб, но и палачинки, основа за чийзкейк, брауни. Можете да ги използвате вместо галета в кюфтетата, сгъстител за сосове или пък да приготвите изумителни шницели с панировка. Възможностите са буквално неограничени. Можете да смесвате и експериментирате, за да достигнете до любимите си комбинации. И всеки път, те ще бъдат полезни и ще добавят грижа за здравето ви.

Видове ядкови брашна
Кои са най-популярните ядкови брашна и каква полза ще донесат за здравето ви?


Бадемово брашно – има почти нулев гликемичен индекс, което го превръща в отличен избор за хора със заболявания свързани с кръвната захар и инсулина. Съдържа витамин E, магнезий, антиоксиданти, както и диетични фибри, които спомагат здравето на храносмилателната система и омега 6 мастни киселини с противовъзпалително действие. Грижи се и за костите като осигурява калций, фосфор и магнезий. Протеините го правят подходящ продукт и за тези, които тренират. Носи ползи и за ума и очите. Засища по-добре от пшениченото брашно и съдържа малко въглехидрати. Подпомага сбогуването с излишни сантиметри и килограми. Добре е, да се съхранява в хладилник. Основна съставка на чудните френски макарони, които последните години се радват на световна популярност. Търсете бадемово брашно, приготвено от бланширани ядки, които се смилат след премахване на обвивката им. Тя съдържа фитинова киселина, която може да причини чревна дисбиоза и други проблеми. Такъв продукт е Био Брашно от Бадеми на Dragon Superfoods. Продуктът е от биологично земеделие, в пакет с цип за многократна употреба. Подходящ е за приготвяне на всякакви вкусотии - от десерти и кето хлебчета, до солени ястия.

Кокосово брашно - Кокосът е мултифункционален. Можете да пиете млякото, да използвате маслото за готвене и козметични цели, както и да хапвате "месото". Кокосовото брашно се произвежда от смлян дехидратиран и обезмаслен кокос. Съдържа диетични фибри. Има нисък гликемичен индекс и не съдържа глутен. Мазнините в него са по-малко от тези, в бадемовото брашно. Прекрасен избор за хората, които имат алергии към ядки и поради това не могат да се възползват от предимствата на традиционните ядкови брашна.

Добре е да имате предвид, че кокосовото брашно е плътно и попива много влага. Какво означава това? Че при употребата му като алтернатива в рецепти с традиционно бяло брашно трябва или да заместите цялото количество зърнено брашно с 20% кокосово брашно или да балансирате рецептата с допълнително количество течност (обикновено яйца). Не забравяйте да разбъркате добре. Ще видите как сместа буквално се уплътнява пред очите ви. Вкусът и мирисът му са фини и леки и прекрасно допълват и се сливат с другите съставки, без да ги доминират. С Био Кокосово Брашно на Dragon Superfoods винаги ще разполагате със здравословен продукт, с който можете да приготвите цяла палитра хлябове, бисквити, торти, брауни, пайове, палачинки и други закуски и десерти. Повече от добър избор е и за панировки и сгъстяване на супи.

Брашно от лешници - приготвя се от фино смлени лешници. Не съдържа глутен. Отличен източник на диетични фибри, фолиева киселина, манган, протеини и омега-3 мастни киселини. Веган продукт с ниско съдържание на въглехидрати. Подходящ избор за диетично хранене. Добавя нежен, богат вкус и плътна текстура на сладките и солени ястия. Може да замести успешно както галетата в любимите кюфтета, така и брашното в рецептата за пай. Успешно замества бадемовото брашно в рецептите. Затова е и подходящ избор за приготвяне на макарони. Добре е да се съхранява в хладилник, поради по-високото съдържание на мазнини. Както другите безглутенови брашна, изисква по-високо количество набухвател - бакпулвер, мая, сода или жива квас, за да компенсира по-голямата тежест на продукта. Приложимо е по-кратко време на печене като при сходните брашна с повече полезни мазнини, защото има нужда от по-малко време до готовност. Съчетава се отлично с шоколад. За винаги пленителни готварски творения се доверете на качествен продукт като Брашно от лешници на Dragon Superfoods. Опитайте и ще забравите за традиционните брашна.

Брашно от орехи - произвежда се чрез смилане на пресовани орехови ядки, от които е извлечено маслото. Има малко по-груба и влакнеста структура. Внася сочност и щипка разточителство в печивата. Както другите ядкови брашна, също не съдържа глутен. Ореховото брашно е богато на омега 3-мастни киселини и минерали като магнезий, калций и цинк. Единственото брашно, което съдържа алфа-линолова киселина (ALA), която в съчетание с диетичните фибри снижава риска от сърдечни заболявания. Подобрява когнитивната функция и има нулев гликемичен индекс, което го превръща в абсолютен шампион сред брашната, подходящи за хора с диабет, преддиабет или инсулинова резистентност. Има пленителен ядков аромат и вкус, които отиват еднакво добре на разкошен орехов хляб и бисквитки, както и на солени ястия с отличителни орехови нотки. Задължителен компонент на класната торта от моркови и различни кексове с декадентски вкус и аромат. Повече от подходящ продукт от който всяка кухня се нуждае е Био Брашно от Орехи на Dragon Superfoods.

Брашно от фъстъци - прави се от фъстъчени ядки, от които е извлечено маслото. Богато на аргинин, протеини, фолиева киселина, цинк, калий, фибри, магнезий, фосфор и ниацин. Добър източник е на мононаситени мазнини, които насърчават сърдечното здраве като включително подпомагат добрия и спомагат снижение нивата на "лошия" LDL холестерол. Чудесен сгъстител за яхнии и сосове. Отлична добавка за смутита и шейкове за подсилване на вкуса и подобряване съдържанието на протеини. Хармонира отлично с банани и други плодове и шоколад. Отлично решение за панировка на пържено пиле или риба; или пък за ароматни палачинки. Любимата си рецепта открийте с помощта на Брашно от Фъстъци на Dragon Superfoods – био продукт с който всяка рецепта ще зазвучи в нов аранжимент.

Брашно от Слънчогледови Семена - не съдържа ядки, въпреки, че спада към ядковите брашна. Затова е отличен избор за хората с алергии към ядките. Без глутен, палео и кето храна. Източник на селен, витамини от група В и антиоксиданти като витамин Е, фенолни киселини и флавоноиди, които защитават здравето на мозъка, като същевременно ви помагат да поддържате здравословно тегло. Съдържа протеини и фибри. Има по-скоро неутрален вкус, който го прави универсален избор за разнообрази рецепти. Освен това, добавя лека сладост, което означава, че можете да намалите количествата подсладител в рецептите. Страхотен за печене, особено за палачинки, вафли, бисквитки, брауни, гризини, мъфини и други. Снабдете се с Био Брашно от Слънчогледови Семена на Dragon Superfoods и нека експериментите в здравословната кухня започнат!

Брашно от Рожков - много интересен безгутенов продукт, който освен всички свои полезности е отлична алтернатива на какаото. Точният избор за чувствителните към кофеин хора, които търсят заместител на шоколада. Източник за производството му са сушени шушулки от рожково дърво, които напомнят много тези на какаото. Използва се като естествен подсладител в печените продукти. Има сладък и много приятен вкус. Почти не съдържа мазнини, което означава че е чудесен избор за тези на нискомазнинна диета. Съдържа калций, но без оксалатни съединения, които да пречат на тялото в абсорбцията му. Богат на засищащи фибри за здрави черва и по-добър контрол над кръвната захар. Съдържа полифенолни съединения - главно галова киселина и флавоноиди, които намаляват оксидативния стрес и имат противовъзпалителни, противоракови и антидиабетни свойства. Можете да добавите брашното от рожков към смутита, плодово мляко или пък сладолед. Идеален заместител на топла напитка сходна на горещия шоколад. Можете да го добавите към любимото тесто за хляб, палачинки, брауни или пък да направите с него полезни бонбони. Смело използвайте Брашно от Рожков на Dragon Superfoods за овкусяване и добавяне на сладост към различни напитки и десерти, сладоледи и пудинги. Вкусът си заслужава!

Защо да изберете ядковите брашна на Dragon Superfoods?
Те са суперхрани, които носят многобройни ползи за здравето - витамини, ензими, минерали. Не съдържат глутен и не предизвикват резки нарушения в нивата на кръвната захар. Зареждат тялото с енергия от природата и добавят разкошни вкусове към традиционни любими рецепти. Радвайте се на вкусен и здравословен живот, без да се лишавате от апетитни напитки, печива и панировки с ядковите брашна на Dragon.

Други ПОЛЕЗНО