Безглутенов хляб от чиа
Безглутенов хляб от чиа
Няма да повярваш, че тази рецепта за хляб съдържа само четири съставки – чия, вода, сол и бакпулвер. Хлябът е с чудесна текстура и пълен с протеини и полезни фибри. Най-важното за сполучлива рецепта е да не го правиш прекалено голям, тъй като поради високото водно съдържание се изпича трудно отвътре.
Продукти (за едно малко хлебче)
- 100 г чия, смляна на брашно (най-добре във високо-оборотен блендер)
- 1,5 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 200 г вода
Начин на приготвяне
- Смели чията на фино брашно, като използваш блендер или нутрибулет.
- Прехвърли брашното в купа и прибави сухите съставки. Разбъркай и прибави водата наведнъж. Смеси с лъжица.
- Оформи продълговато, тънко като багета хлебче, като използваш мокри ръце.
- Прехвърли го в тава и печи около час на 180°C.
- Изчакай да се охлади и консумирай без угризения.