По Лъжица Тахан на Ден
Смлени до съвършенство, любимите ядки и семена се превръщат във вкусни тахани. А кои са фаворитите?
Хрупкави или фини, намазани на филийка или добавени към десерт? Таханите имат безброй варианти и приложения. Могат да бъдат прибавени към сутрешното смути или превърнати в сосове за солени ястия и салати.
Изборът на любим вариант остава в твои ръце, но важното е, че всяка ядка и съответно всеки тахан е богат на полезни мазнини, така важните протеини, фибри и витамини от групите A, E, B, както и минерали като желязо, магнезий, цинк и калий.
Следващият важен критерий, по който е добре да избираш таханите, които консумираш е техния състав. При бърза проверка на етикета на някои тахани, можем да установим, че освен ядки, те често съдържат захари, както и добавени олиа. Тези съставки са излишни, когато автентичния кремообразен вкус и чистото съдържание може да се постигне само и единствено с ядки.
Затова Bett’r предлага точно това с линията от тахани и ядкови масла с иновативната технология на процеса – 100% био ядки, без никакви добавки, с нежна консистенция,
която не се втвърдява – отлични за похапване дори само с лъжичка!
Те са безглутенови, подходящи за кето режим и чудесна алтернатива за веганите и вегетарианците. Изборът е между бадеми, лешници, кашу или фъстъци смлени до съвършенство!
Ето малко повече за всеки от тях:
Фъстъченият Тахан,
още познат на всички като фъстъчено масло, е в два класически варианта: фин и хрупкав. Много от фъстъчените масла на пазара имат добавени подсладители и допълнителни хидрогенирани мазнини. Но, фъстъченият тахан на Bett’r, не прави компромиси със съдържанието си. Печените 100% биологично отгледани фъстъци му придават неповторим вкус. А в “крънчи“ вариантът добавихме само щипка сол, заедно с деликатните хрупкави парченца фъстък.
Както всеки от таханите Bett’r, той е безглутенов и подходящ за кето и веган хранене.
- Комбинирай със сладко – на тост сандвич с конфитюр – класически американски снак
- Многобройни азиатски рецепти за нудъли и къри изискват фъстъчен сос – просто разбъркай с малко вода до желаната консистенция
- А защо не и добавен към сместа за брауни?
Бадемов тахан
Bett’r дава възможност да избереш между биологично отгледани печени белени или небелени бадеми, смлени до съвършенство.
- Добави бадемов тахан към овесените ядки за закуска, заедно с малко нарязан банан и шепа горски плодове
- По лъжичка в своята гранола или мюсли и любимото ядково мляко по избор
- Разбъркай с ароматни подправки и малко лимон и направи уникален сос за паста, печени зеленчуци или картофки
Тахан от Кашу
Проучванията показват, че вегетарианците, веганите и цялостно хората, които прибавят повече ядки към ежедневното си хранене, имат по-малък риск от затлъстяване. Кашуто е една от най-здравословните от тях, въпреки високата си калорийна стойност. Богата на полезни мононенаситени мазнини, белтъчини и много витамини и минерали ядка, се превръща в кремообразна наслада с Bett’r. Богатият вкус и кадифената текстура прави тахана от кашу отлична съставка в много рецепти:
- Добави така необходимия протеин към сутрешното смути с лъжица тахан
- Разнообрази пролетната салата с таханов дресинг
- Добави в сместа за курабийки преди да ги изпечеш във фурната
Лешников тахан
Неповторимо удоволствие за сетивата, направено от био лешници с най-високо качество, запечени и смлени така, че да запазят автентичния вкус и аромат.
Източник на витамини, минерали и фибри, лешниковата наслада в бурканче от Bett’r, перфектно се комбинира с толкова много рецепти за сладкиши, печива и напитки:
- Направи си здравословен и невероятно вкусен крем за мазане, като добавиш от тахана от лешници, малко какао или рожков и точно толкова сладост, колкото ти харесва
- Суровите бонбони стават една идея по-ароматни и зашеметяващо вкусни с лешников тахан
- Опитай лъжичка тахан от лешници Bett’r в горещото кафе – само разбъркай!
Таханите и ползите за здравето
Ядките и съответно таханите от тях са с високо калорийно съдържание. Но е съществено какво точно е съдържанието им. Чистите тахани, без примеси са впечатляваща комбинация от най-необходимите за тялото витамини, минерали и хранителни вещества. Лъжичка или две тахан на ден, осигуряват част от нужните на тялото ненаситени мазнини, фибри и белтъчини, като заедно с това се грижат за здравето на кожата, косата и ноктите.
А в случай, че сме алергични към ядки?
Слабата реакция към някои от ядките, може да е сигнал за по-силна такава към други видове. Ето кои са някои от симптомите при алергична реакция:
- Зачервяване, сърбеж, обриви или подуване по кожата
- Учестено дишане или хрипове
- Сърбеж, изтръпване или “стягане“ в частта на устата и/или гърлото
- Болки в стомаха, гадене, повръщане или диария
- Хрема
Незабавно потърсете лекарска помощ, при поява на някои от тези симптоми, след консумация на ядки.
Ако вече имаш установена ядкова алергия, не се тревожи, защото таханите от семена са чудесна и популярна алтернатива.
Например, най-разпространения тахан от семена в цял свят се прави от сусам – печен или суров, белен или пълнозърнест. Има ниско съдържание на наситени мазнини и соли, но е богат най-вече на белтъчини и фибри, както и на много минерали.
Използва се в изключително много рецепти, както за сладко така и за солено.
Както споделихме в началото, вариантите на тахани и масла от ядки и семена са безкрайни.
Няма как да не споменем за таханите от слънчогледови семена, орехи или кокос.
Ако имаш своя любима ядка или вид семена, то те може да се превърнат във вкусен тахан или крем за мазане. Важно е да комбинираме тези благини за сетивата и организма с редовно движение и балансирана диета.
Bett’r гарантира освен с вкуса и технологията на рецептите на своите тахани и с качество на вложените съставки. Вярваме, че веднъж опитани, ще искаш да ги опитваш отново!