8 ползи за здравето от перуанското растение мака

Чувал ли си за растението мака? То добива все повече популярност като суперхрана с многобройни ползи. Някога, важна храна за войните на инките в Перу, в последното десетилетие тя е все по-известна и търсена в цял свят. Както повечето дарове на природата, има съвсем скромен вид, но крие истински впечатляващи ползи за здравето.

На външен вид е подобна на репичка или ряпа и е неимоверно адаптивна, предвид екстремните условия, при които вирее. Днес със сигурност можем да кажем, че маката е хранителната култура, вирееща най-високо в света. Отглежда се на височина до 4300 м. в северната част на Перу и Боливия, предимно около езерото Титикака.

Редица проучвания показват, че тя има принос за сексуалното здраве, балансира хормоналните нива, поддържа енергията и либидото, снижава стреса и изобщо – допринася по няколко начина за цялостното благосъстояние. Представяме ви един по-задълбочен поглед към това чудно и необикновено растение.

Вземи сега жълта мака от тук - възползвай се от полезните й качества!

Маката от гледна точка на съвременната наука
Научното име на това универсално адаптогенно растение е Lepidium meyenii. Маката всъщност е кореноплоден зеленчук от семейството Brassicaceae, което включва добре познатите кръстоцветни, репички, хрян, броколи, къдраво зеле и други. Тя споделя много от полезните съставки на другите членове на рода си. Корените ѝ са подобни на голяма репичка (от 2,5 до 7,5 см в диаметър), оцветена в черно или червено. Често я наричат и перуански женшен, въпреки че е съвсем различна от азиатския и американския женшен. Вкусът на маката е необичаен, пикантен и остър, но сладък. Листата също са годни за консумация. Придава на ястията земен вкус. Местните я консумират сурова, на сок или сготвена – печена и варена.

През 80-те години на миналия век маката е застрашена от изчезване като културно растение. Благодарение на редица проучвания обаче, днес тя има репутация на суперхрана. Търсенето ѝ нараства до степен, в която бъдещето ѝ изглежда сигурно.

Проучванията на здравето на местното население на Перу, консумиращо мака, сочи, че те имат:
 
  • по-нисък процент на фрактури;
  • по-малко симптоми на хронична планинска болест;
  • по-нисък индекс на телесна маса и кръвно налягане;
  • подобрява чернодробната и бъбречна функция;
  • по-добър липиден и захарен профил.

    Вземи черна мака и се възползвай от полезните й качества върху човешкия организъм.


Какво съдържа маката и защо я определят като суперхрана? Прясната мака съдържа приблизително 80% вода, 12% въглехидрати, 2% протеини, 1,7% фибри и 0,4% мазнини. За сухата мака, съдържанието е 59% въглехидрати, 10,2% протеини, 8,5% фибри и 2,2% липиди.

Корените осигуряват ключови макро и микроелементи и уникални растителни съединения, полезни за подкрепа на тонуса и здравето. Съдържат висококачествен протеин - незаменимите аминокиселини и много фитонутриенти, значителни количества желязо и йод, витамин С, мед, цинк и калций.

Заедно с ашваганда, гъба рейши и свещения босилек, мака принадлежи към адаптогенните растения, които помагат на тялото да се справя със стреса.

Прочети повече за това какво е ашваганда и как помага за елеминирането на стреса и повишава имунитета.

Различните ѝ биоактивности включват:

-подобрено репродуктивно здраве;
-ревитализация;
-антиоксидантна, невропротективна и антимикробна активност;
-противоракови свойства;
-подобрение на функцията на храносмилателната система;
-подобряване на здравето на кожата и други.

В полза на здравето на съвременния човек, маката най-често се предлага под формата на прах, който може да се добавя към напитки, зърнени храни, печени и други храни.

Ползи за здравето от перуанското растение мака Някои от тях са известни на инките от векове и предадени на другите народи, други тепърва биват разкрити от различни проучвания.

1. Афродизиак
Едно от най-известните свойства на маката, установено от множество проучвания, е повишението на либидото. Мака има свойства на афродизиак, без да променя хормоналните нива. Освен това, растението може да подобри мъжката плодовитост. Проучвания указват, че консумацията на мака е свързана с увеличение на семенния обем, броя на сперматозоидите и подвижността на сперматозоидите. Според някои учени, те се дължат на съдържанието на съединения, които имат отношение и към плодовитостта на жените.

Други изследвания указват, че маката може да предотврати хиперплазията на простатата и да намали еректилната дисфункция.

Ползите в тази посока на маката далеч не са само за господата. Дамите също могат да се възползват от потенциалните ползи на корена за подкрепа на репродуктивната функция, поддържане на възбудата и сексуалната енергия, както и подкрепа за плодовитостта.

2. Балансиране на хормоналните нива и намаляване симптомите на менопаузата
Хормоните играят роля в много процеси в тялото, сред които метаболизъм, когнитивни функции, настроение, регулиране на глада и жаждата. Смята се, че коренът от мака може да подпомогне нормалното производство на хормони и поддържането на балансирани хормонални нива.

По време на перименопаузата - етапът преди жената да достигне менопауза, има колебания в нивата на естроген, което причинява различни неприятни симптоми. Според някои проучвания, маката може да спомогне за леко преодоляване на тези моменти. Проследяване при 14 жени в постменопауза установи, че мака може да намали чувството на тревожност и депресия. Също така, друго изследване указа, че мака може да намали симптомите на депресия след менопауза. Освен това, изследванията сочат, че тя има потенциала да повишат либидото, включително на дамите в менопауза.

Все пак, редица учени сочат, че е добре хората с проблеми с щитовидната жлеза, както и тези, преминаващи през хормонално лечение, е препоръчително да избягват приема на мака. Преди употреба и при съмнения се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

3. Помага на тялото да управлява стреса
Маката съдържа флавоноиди, за които се смята, че подобряват настроението и намаляват тревожността. Допълнително, като адаптогенно растение, тя може да помогне на тялото да се справи със стреса. В последните години, адаптогените, отдавна популярни и уважавани в аюрведичната и китайска медицина, преживяват ренесанс по целия свят. Способни да активират защитните сили на тялото срещу стреса чрез контрол над кортизола, те са истински полезни помощници в борбата с един от най-широко разпространените проблеми на човечеството – неспокойствието.

Допълнително, изследвания сочат, че мака може да повиши допамина, което от своя страна води до намалено чувство на депресия. Реално, едното е свързано с другото при адаптогените – когато хората са по-устойчиви на стрес и се справят по-добре с него, те са и по-овладяни и щастливи.

4. Повишаване на енергията и издръжливостта
Маката е възможност да си набавите енергия без да сте консумирали никакъв кофеин. Тя дава тонус, без недостатъците на нервния срив на кофеина. Чувствате се по-жизнени и можете да изпълните с лекота нещата, с които се захващате през деня. Освен това, според някои проучвания, маката подобрява енергията при спортистите.

5. Борба със свободните радикали
Полезното перуанско растение освен това насърчава действието на естествените антиоксиданти в тялото. Те от своя страна, се борят със свободните радикали, които могат да увредят клетките в тялото и така да доведат до различни заболявания.

6. Подобряване на ученето и паметта
Експерименталните проучвания показват, че мака има благоприятен ефект върху ученето и паметта. Предполага се, че тя има потенциал и при повлияването на състояния, свързани с тях като болестта на Алцхаймер.

7. Ползи за костното здраве
Едно от проучванията, които показват връзка между мака и намалените симптоми на менопаузата, също разкрива, че участниците са имали повишена костна плътност след приема на растение мака. Резултатите се подкрепят и от други клинични изпитания. Предвид факта, че жените губят костна плътност с напредване на възрастта, това откритие е перспективно за бъдещи проучвания с отношение към подкрепа състоянието на жени с остеопороза. Въпреки това, полезното перуанско растение не замества приема на витамин D или калций, които са от решаващо значение за здравето на костите, а е потенциален допълващ помощник в тази терапия.

8. Други ползи за здравето
-намаляване на кръвното налягане;
-предпазва кожата от ултравиолетово лъчение;
-обещаващо като хранително средство за превенция на метаболитен синдром;
-потенциален ефект срещу туморни образувания и други.

Когато денят ти е подготвил безброй изненади, както винаги, а ти нямаш време за почивка и пълноценно хранене, едно лесно решение може да се погрижи за енергията си със суровите топчета с мака и какао. Те съдържат не само мака, но и фурми, бадеми, нектар от кокосов цвят, бразилски орех, конопен протеин, какао на прах и полезни Lactobacillus acidophilus (vegan).

Добавете прах от корен от мака към вашите напитки От горещо лате до хладни напитки и коктейли, маката има място в почти всяко любимо питие. Смесете една чаена лъжичка прах от мака със сок или мляко или пък изпробвайте тази страхотна рецепта:

ПРОТЕИНОВ ШЕЙК ОТ МАЛИНИ И ТРОЕН ШОКОЛАД

Съставки:
 
  • 1 чаша пресни или замразени малини;
  • 1 чаша шоколадово бадемово мляко;
  • 1 супена лъжица неподсладено какао на прах;
  • 1 замразен банан;
  • 1 лъжичка прах от мака;
  • 1 лъжичка протеин на прах (какъвто и да е);

    Смесете всички съставки до получаване на гладка смес. Насладете се на прекрасен вкус и полезност!

    Добавянето на мака на прах към вашите напитки и смутита, не е единственият начин да я включите в диетата си. Готвите креативно с нея! От сурови шоколадово-мака сандвич бисквитки, сладолед мака и бананови вафли с шоколад, до палачинки с мака и кокосово брашно и енергийни бонбони от мака, мрежата изобилства с вкусни рецепти, които предлагат как да направите тази суперхрана част от своето дневно меню.

    История на маката се пише още преди доста векове в Андите
    Знаеш ли, че кореноплодната култура мака е на най-малко 2000 години? Нека заедно да разгледаме и каква е историята на маката и от къде идват нейните корени. Диворастящата мака е завзела райони в Перу, Боливия, Парагвай и Аржентина. Култивира се основно във високопланинските части на перуанските Анди. Изследователите сочат, че диви или ранни култивирани форми са били използвани от хората още през 1600 г. пр. н. При пристигането си по тези земи конкистадорите заварили стотици акра терасовидни ниви, вероятно засадени с мака, простиращи се от Еквадор до северна Аржентина.

    Първото писмено описание на мака е в „Хрониката на Перу,“ от 1553 г. на Педро Сиеза де Леон (Pedro Cieza de León) - испански конкистадор, летописец на испанското завладяването на Перу. В писанието си той отбелязва, че в местните планини, хората използват корени за да подобрят здравето си. Въпросното растение е именно маката.

    Един век по-късно, през 1653 г. отец Бернабе Кобо (Bernabé Cobo) - испански йезуитски мисионер и писател, описал и кората от хинин, пръв описва мака и нейните свойства. Той сочи, че тя расте в най-суровите и студени високопланински райони на Андите, където не може да се отглежда друго растение за храна на човека.

    Била е важна част от диетата на местните, които са я използвали като лечебно растение и за насърчение на плодовитостта. Тя е подкрепяла способността на хората да оцеляват и да процъфтяват в суровите условия на пресечен терен, екстремни студове, ниско съдържание на кислород, силно слънце и вятър.

    Хората сушели растението, за да могат да го съхраняват възможно най-дълго и да го рехидратират, когато е нужно. Изсушените грудки са твърди като камък. Някога са ги варели във вода, за да се получи мек продукт, който да може да се консумира, най-често под формата на сок. Възползвай се от ползите за здравето, които предоставя перуанското растение.

Други ПОЛЕЗНО