ВЕГАН КОЗУНАК НА КОНЦИ

Великденските козунаци са неизменна част от празника и разбира се има начин да го приготвим идеален и както казваме на конци, без проблем във веган вариант.

Необходими продукти за Веган козунак на конци

За маята:

 
  • 1 чаша топло соево мляко (250 мл.)
  • 1 с.л. нерафинирана тръстикова захар (20 гр.)
  • 2 бр. активна суха мая (14 гр.)
  • 3 с.л. био бяло брашно (45 гр.)

    За тестото:
     
  • 1/2 чаша соево мляко (125 мл.)
  • 2/3 чаша нерафинирана тръстикова захар (165 гр.)
  • 1 ч.л. ванилия
  • 1/3 чаша кокосово масло без аромат (70 гр.)
  • 3 1/2 чаши + 1/2 чаша био бяло брашно (520 + 80гр)
  • 1/4 чаша олио (50 мл.)

    За традиционна плънка:
     
  • 1/4 чаша стафиди
  • 1/4 чаша сушени кайсии
  • 1/4 чаша ром

    За шоколадова плънка:
     
  • 1/2 чаша шоколадови капки

    За златна коричка:
     
  • 3 с.л. соево мляко
  • 1 с.л. кленов сироп
 
primer

Начин на приготвяне на Веган козунак на конци
В голяма купа смесете една чаша топло соево мляко с 1 супена лъжица захар, 3 супени лъжици брашно и добавете сухата мая, разбъркайте. Оставете за 10 минути.

В малка тенджера поставете половин чаша соево мляко със захарта на среден огън и бъркайте докато не се разтвори захарта изцяло. Оставете да изстине напълно.

Към сместа с маята добавете нарязано на парченца кокосово масло и добавете изстиналата смес от соево мляко и захар. Започнете да добавяте пресято предварително брашно постепенно, разбърквайки постоянно с дървена шпатула. След като добавите 3 чаши и половина от брашното започваме месенето.

Върху набрашнен плот преместете тестото и постоянно месейки с ръце и разтягайки тестото постепенно добавете останалата половин чаша брашно. Месенето ще отнеме около 10 минути на този етап. Тестото трябва да бъде еластично и да не лепне.

Подгответе нужното количество олио. Важното при добавянето на олио е да бъде постепенно. Взимаме тестото и го разтягаме с ръце в елипса на плота. Поставяме около 1 ч.л. олио в средата и придърпваме краищата към средата, затваряйки олиото в плик, започваме активно месене докато олиото не се вкара в тестото изцяло и то не започне леко да полепва. Повторете процедурата докато не свърши олиото. (този процес отнема около 25-30 минути.)

Поставете готовото тесто в съд и го покрийте с кухненска кърпа или го увийте с фолио. Оставете на топло да втаса между 2-3 часа.

Накиснете нарязани сушени кайсии и стафиди в ром.

Разделете тестото на две части.

Първо ще направим плитката с шоколадов дропс. Разделяме половината от тестото на три части и всяка една от тях разтягаме на дълги въжета. По дължината на всяко поставяме шоколад и ги затваряме като съединим двете краища. Сплетете плитка, поставяте във форма за хляб, покрийте с кухненска кърпа и оставете за 1 час на топло да втаса.

За варианта на кръгъл традиционен козунак със стафиди се разделя тестото на 4 части и всяка една от тях се разтяга на дъло въже. По дължината на всяко се поставят предварително накиснатите в ром стафиди и кайсии и се затварят като се съединят двете краища. Върху хартия за печене кръстосваме 2 въжета с другите две и през едно преместваме до съседното по часовниковата стрелка веднъж и после на обратно с другите въженца. Повтаряме докато не останат съвсем малки не оплетени парченца, тях ги подгъваме отдолу внимателно. Поставяме върху тава и отгоре поставяме ринг, който е леко по-голям от козунака. Покриваме с кухненска кърпа и оставете за 1 час на топло да втаса.

Загрейте фурната до 175C. (355F)

Смесете 3 с.л. соево мляко с 1 с.л. кленов сироп и намажете с четка втасалите козунаци. Поръсете с кокосова захар.

Печете за около 40 минути.

Рецептата за Веган козунак на конци направи за нас Любов Павлова.

Любов Павлова е Веган Фууд Блогър, който се крие зад името BohemianVeg. Тя споделя рецепти само на растителна основа, като експериминтира с най-различни продукти и техники, опитвайки се да пресъздава дори и най-традиционни ястия от международните кухни. Вкусна, лесна и достъпна веган храна е основата на нейният блог и разбира се, желанието да покаже, че растителната храна не е само полезна, но е и разнообразна!

Други РЕЦЕПТИ ЗА ВЕЛИКДЕН