Великденска трапеза с вегетариански прочит
Великден е близо, а ти готов ли си за него?
Великден отново е на прага ни и изобщо не го интересува, че светът преминава през нещо голямо и трудно, а хората са по-различни от преди.
В ръцете на всеки от нас е възможността да върнем слънчевото време в сърцата си и да го пресъздадем на празничната трапеза, както и в целия си дом. Пролетта навън е цветна, уханна и те предизвиква да направиш празничната си трапеза точно такава.
Здравословната храна на празничната маса – табу ли е?
Модерните времена, в които живеем дават възможност на човек да получава информация постоянно, от разнообразни източници и на всеобхватни теми. Все по-често засягана е темата за храната – тази, която кара тялото да се чувства добре, а нас – да сияем. И тук няма да делим хората на месоядни, вегани, суровоядци и други. Ще си говорим за вкусната, питателна и невероятно апетитна храна, която да приготвим за любимите си хора. Ще разгледаме вегетарианската кухня и ще дадем предложения за безмесни ястия, които да сложим на Великденската маса. Компромис със сетивата си няма да правим по никакъв начин, а телата ни ще бъдат благодарни след часовете, прекарани в похапване и сладки приказки.
Великденски ястия – богати на вкус, аромат и цветове
Празникът Великден носи много заряд за деца и възрастни. Борбата с яйца, слънчевата разходка навън, ароматът на любимите козунаци, времето с най-близките хора – това са символите на този пролетен празник. Сред смях, топли чувства и спортния дух на най-здравото яйце, идва моментът да седнем около трапезата. Тя традиционно започва с пролетна салата, а именно така нареченената Зелена салата.
Една нетипична зелена салата
Необходими продукти:
- Свежа маруля
- Краставица
- Връзка репички
- Връзка зелен лук
- <Оцет
- Конопено олио
- Omega 3 функционален микс
Начин на приготвяне:
- Накъсвате свежата маруля на ситно или дребно – както ви е по-вкусно.
- Нарязвате краставицата, зеления лук и репичките.
- Овкусяването с оцет и конопено олио се случва точно преди сервирането на салатата, за да запази свежестта си.
- За допълнителен вкус и полезни свойства поръсваме с Omega 3 функционален миск, който е комбинация от конопено семе, ленено семе и чиа.
Има хора, които не са любители на стартери и зеленчуци.Те директно искат да преминат към основното. Тук споделяме нещичко за тези, които искат да похапнат безмесно.
Крем супата от моркови и картофи на @itshyunnieh :
Необходими продукти:
- 6 малки картофа
2 обелени моркова
1 глава лук
сол,черен пипер, щипка чили
50 гр.хранителна мая
30 гр.оризов протеин
100-120 мл.кокосова сметана
Начин на приготвяне:
- Задушаваме лука в малко кокосово масло.
- Варим нарязаните вече зеленчуци.
- Отцеждаме 1/2 от зеленчуковия бульон и овкусяваме с останалите съставки и сметаната.
- Внимателно пасираме до гладка смес.
Експериментаторите в кухнята могат да разгледат алтернативи за замяна на месо в различни рецепти тук. Пекарите пък могат да изпробват един още по-сладък козунак, с който да спечелят всички овации този Великден.
Великден е празник, в който всеки може да допринесе за празничната атмосфера. Можеш да се въплътиш в ролята на мастър кулинар, да изработиш ръчно красива украса за масата или да боядисаш най-шарените яйца. А можеш просто да бъдеш усмихнат и да осветиш празника по твоя начин – с енергия.