ВЕГАН КОЗУНАК НА КОНЦИ
Великденските козунаци са неизменна част от празника и разбира се има начин да го приготвим идеален и както казваме на конци, без проблем във веган вариант.
Необходими продукти за Веган козунак на конци
За маята:
- 1 чаша топло соево мляко (250 мл.)
- 1 с.л. нерафинирана тръстикова захар (20 гр.)
- 2 бр. активна суха мая (14 гр.)
- 3 с.л. био бяло брашно (45 гр.)
За тестото:
- 1/2 чаша соево мляко (125 мл.)
- 2/3 чаша нерафинирана тръстикова захар (165 гр.)
- 1 ч.л. ванилия
- 1/3 чаша кокосово масло без аромат (70 гр.)
- 3 1/2 чаши + 1/2 чаша био бяло брашно (520 + 80гр)
- 1/4 чаша олио (50 мл.)
За традиционна плънка:
- 1/4 чаша стафиди
- 1/4 чаша сушени кайсии
- 1/4 чаша ром
За шоколадова плънка:
- 1/2 чаша шоколадови капки
За златна коричка:
- 3 с.л. соево мляко
- 1 с.л. кленов сироп
Начин на приготвяне на Веган козунак на конци
В голяма купа смесете една чаша топло соево мляко с 1 супена лъжица захар, 3 супени лъжици брашно и добавете сухата мая, разбъркайте. Оставете за 10 минути.
В малка тенджера поставете половин чаша соево мляко със захарта на среден огън и бъркайте докато не се разтвори захарта изцяло. Оставете да изстине напълно.
Към сместа с маята добавете нарязано на парченца кокосово масло и добавете изстиналата смес от соево мляко и захар. Започнете да добавяте пресято предварително брашно постепенно, разбърквайки постоянно с дървена шпатула. След като добавите 3 чаши и половина от брашното започваме месенето.
Върху набрашнен плот преместете тестото и постоянно месейки с ръце и разтягайки тестото постепенно добавете останалата половин чаша брашно. Месенето ще отнеме около 10 минути на този етап. Тестото трябва да бъде еластично и да не лепне.
Подгответе нужното количество олио. Важното при добавянето на олио е да бъде постепенно. Взимаме тестото и го разтягаме с ръце в елипса на плота. Поставяме около 1 ч.л. олио в средата и придърпваме краищата към средата, затваряйки олиото в плик, започваме активно месене докато олиото не се вкара в тестото изцяло и то не започне леко да полепва. Повторете процедурата докато не свърши олиото. (този процес отнема около 25-30 минути.)
Поставете готовото тесто в съд и го покрийте с кухненска кърпа или го увийте с фолио. Оставете на топло да втаса между 2-3 часа.
Накиснете нарязани сушени кайсии и стафиди в ром.
Разделете тестото на две части.
Първо ще направим плитката с шоколадов дропс. Разделяме половината от тестото на три части и всяка една от тях разтягаме на дълги въжета. По дължината на всяко поставяме шоколад и ги затваряме като съединим двете краища. Сплетете плитка, поставяте във форма за хляб, покрийте с кухненска кърпа и оставете за 1 час на топло да втаса.
За варианта на кръгъл традиционен козунак със стафиди се разделя тестото на 4 части и всяка една от тях се разтяга на дъло въже. По дължината на всяко се поставят предварително накиснатите в ром стафиди и кайсии и се затварят като се съединят двете краища. Върху хартия за печене кръстосваме 2 въжета с другите две и през едно преместваме до съседното по часовниковата стрелка веднъж и после на обратно с другите въженца. Повтаряме докато не останат съвсем малки не оплетени парченца, тях ги подгъваме отдолу внимателно. Поставяме върху тава и отгоре поставяме ринг, който е леко по-голям от козунака. Покриваме с кухненска кърпа и оставете за 1 час на топло да втаса.
Загрейте фурната до 175C. (355F)
Смесете 3 с.л. соево мляко с 1 с.л. кленов сироп и намажете с четка втасалите козунаци. Поръсете с кокосова захар.
Печете за около 40 минути.
Рецептата за Веган козунак на конци направи за нас Любов Павлова.
Любов Павлова е Веган Фууд Блогър, който се крие зад името BohemianVeg. Тя споделя рецепти само на растителна основа, като експериминтира с най-различни продукти и техники, опитвайки се да пресъздава дори и най-традиционни ястия от международните кухни. Вкусна, лесна и достъпна веган храна е основата на нейният блог и разбира се, желанието да покаже, че растителната храна не е само полезна, но е и разнообразна!