Великденски Веган Козунак

Великден наближава, а с него и многобройните козуначени предложения. Всички се изкушаваме от тези тестени вкусотии, но ни се иска да не са пълни с подобрители, овкусители и оцветители, нали? Затова Илиана от отбора на ЗЕЛЕН се вдъхнови и ни забърка здравословен веган козунак! На нас много ни се услади и споделяме рецептата, за да си го приготвиш у дома. 🙂
За начало се въоръжи с търпение, време и усмивка!

Продукти:
  • 100 гр. пияни стафиди
  • 150 мл. сусамово мляко
  • 100 мл. шарлан или слънчогледово олио
  • 70 гр. кокосово масло
  • 500 гр. пълнозърнесто или бяло брашно (Ани го направи с пълнозърнесто, за да е по-здравословен козунакът, нищо че й е беше малко по-трудно.)
  • 2 ч.л. растителна мая без глутен
  • 50 гр. захар Мусковадо
  • 1/4 ч.л. сол
  • кората на един лимон
  • 50 гр. орехи
  • 50 гр. слънчогледово семе
  • 1 банан
  • 1 ч.л. бурбонска ванилия
  • етерично масло от портокал (по желание)
  • сусам за поръсване
  • вода (колкото поеме)
     
Начин на приготвяне:
Първо си направи сусамово мляко и пияни стафиди за по-богат аромат на козунака. Стафидите се накисват в ром (трябва да ги покрива) и престояват едно денонощие. Сусамовото мляко се получава от 3 с.л. тахан, разбит със 150 мл. вода.

В много топла кухня всички продукти се оставят да достигнат стайна температура. Кокосовото масло се разтапя на водна баня и се смесва с олиото. Задължително е разтопената мазнина да се използва едва когато е изстинала и не пари.

Брашното се пресява, а към него се добавят маята, захарта, солта, настърганата лимонена кора, орехите и слънчогледовите семена. Всичко се разбърква добре. В отделна купа се пасира бананът, заедно с ванилията и по желание 3-4 капки етерично масло от портокал. Получената смес се добавя в купата с брашното, както и сусамовото мляко и 2/3 от мазнината.

Замесва се меко и лепкаво тесто, като бавно се добавя хладка вода и брашно. След това тестото се изважда върху намазнена повърхност. Добавят се пияните стафиди и започваме да месим. Добавяме по малко от останалата мазнина, докато не свърши. Меси се с любов и позитивни мисли, за да стане козунакът още по-вкусен. 🙂

Tестото се прехвърля в намазнена купа, завива се със стреч фолио и се покрива с кърпа, за да му стане тъмно и топло и така се оставя да втасва 2-3 часа. Бухналото тесто се изважда внимателно, отново върху намазнена повърхност, и се разделя на три равни части, които да се оформят в плитка. Слага се в добре намазнена тавичка. Намазва се с мазнина и отгоре, а след това се поръсва с каквото ти се иска. В нашия случай това беше сусамче и захар за блясък. Отново се слага стреч фолио, покрива се и се оставя да втаса за още около половин час.

През това време фурната трябва да се загрее до 160 градуса. За да не изгори козунакът, първите 30 минути се пече покрит с алуминиево фолио, а след това се маха и печеното продължава за още 30 минути.

Резултатът е страхотен аромат на ванилия, портокал и лимон в цялата кухня, а и отвъд нея! Страхотен вкусен козунак, който на всичкото отгоре е и здравословен!

Сподели ни твоя празничен козунак с #зеленкозунак!

Други РЕЦЕПТИ ЗА ВЕЛИКДЕН