Великденски Веган Козунак
За начало се въоръжи с търпение, време и усмивка!
Продукти:
- 100 гр. пияни стафиди
- 150 мл. сусамово мляко
- 100 мл. шарлан или слънчогледово олио
- 70 гр. кокосово масло
- 500 гр. пълнозърнесто или бяло брашно (Ани го направи с пълнозърнесто, за да е по-здравословен козунакът, нищо че й е беше малко по-трудно.)
- 2 ч.л. растителна мая без глутен
- 50 гр. захар Мусковадо
- 1/4 ч.л. сол
- кората на един лимон
- 50 гр. орехи
- 50 гр. слънчогледово семе
- 1 банан
- 1 ч.л. бурбонска ванилия
- етерично масло от портокал (по желание)
- сусам за поръсване
- вода (колкото поеме)
Първо си направи сусамово мляко и пияни стафиди за по-богат аромат на козунака. Стафидите се накисват в ром (трябва да ги покрива) и престояват едно денонощие. Сусамовото мляко се получава от 3 с.л. тахан, разбит със 150 мл. вода.
В много топла кухня всички продукти се оставят да достигнат стайна температура. Кокосовото масло се разтапя на водна баня и се смесва с олиото. Задължително е разтопената мазнина да се използва едва когато е изстинала и не пари.
Брашното се пресява, а към него се добавят маята, захарта, солта, настърганата лимонена кора, орехите и слънчогледовите семена. Всичко се разбърква добре. В отделна купа се пасира бананът, заедно с ванилията и по желание 3-4 капки етерично масло от портокал. Получената смес се добавя в купата с брашното, както и сусамовото мляко и 2/3 от мазнината.
Замесва се меко и лепкаво тесто, като бавно се добавя хладка вода и брашно. След това тестото се изважда върху намазнена повърхност. Добавят се пияните стафиди и започваме да месим. Добавяме по малко от останалата мазнина, докато не свърши. Меси се с любов и позитивни мисли, за да стане козунакът още по-вкусен. 🙂
Tестото се прехвърля в намазнена купа, завива се със стреч фолио и се покрива с кърпа, за да му стане тъмно и топло и така се оставя да втасва 2-3 часа. Бухналото тесто се изважда внимателно, отново върху намазнена повърхност, и се разделя на три равни части, които да се оформят в плитка. Слага се в добре намазнена тавичка. Намазва се с мазнина и отгоре, а след това се поръсва с каквото ти се иска. В нашия случай това беше сусамче и захар за блясък. Отново се слага стреч фолио, покрива се и се оставя да втаса за още около половин час.
През това време фурната трябва да се загрее до 160 градуса. За да не изгори козунакът, първите 30 минути се пече покрит с алуминиево фолио, а след това се маха и печеното продължава за още 30 минути.
Резултатът е страхотен аромат на ванилия, портокал и лимон в цялата кухня, а и отвъд нея! Страхотен вкусен козунак, който на всичкото отгоре е и здравословен!
Сподели ни твоя празничен козунак с #зеленкозунак!