Лимонови мъфини
На фокус са лимоновите мъфини, които със свежите си съставки биха озарили и най-мрачните дни. Разнообразете великденските десерти с тези маки изкушения.
Необходими продукти за Лимонови мъфини
- 250 гр. брашно от спелта тип 1050
- 100 гр. брадемово брашно
- 100 гр. кокосова захар
- 125 гр. меко краве масло
- 4 яйца
- 1 лимон и лимонова кора
- 200 гр. заквасена сметана
- 1 ч.л. био бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 3 ч.л. био бурбонска ванилия на прах
За глазурата:
- 250 гр. маскарпоне
- 200 гр. крема сирене
- 2 с.л. пудра захар
- сокът на 1/2 лимон и кората
- 1/2 връзка прясна мента
Начин на приготвяне на Лимонови мъфини
Изкарвате всички продукти поне час предварително на стайна температура.
Разбийте маслото и 80 г от кокосовата захар с миксер, докато стане кремообразна смес. Отделете жълтъци от белтъци и добавете жълтъците
към маслената смес, разбийте отново с миксер. Добавете малко лимонова кора и сокът от 1/2 лимон и пак разбъркайте.
Пресейте двата вида брашно и към тях добавате бакпулвера и содата.
Към заквасената сметана добавете ванилията и отново сокът от 1/2 лимон и кората.
Смесете всички смеси- маслената, сухите с брашно и заквасената сметана с ванилия в едно.
Разбийте белтъците с останалата част от цялата кокосова захар до сняг и ги добавете леко към останалата вече една смес. Със сместа
напълнете 12 формички за мъфини и печете за 20-25 мин. на 180 градуса. Като са готови ги оставете да се охладят много добре.
За глазурата: смесете маскарпонето с крема сиренето, пудрата захар и отново сокът на 1/2 лимон и кора. Разбъркайте добре и напълнете в
понш. Декорирайте изстиналите къпкейкс със сместа от понша, резенчета лимон и листенца прясна мента.
Рецептата за Лимонови мъфини направи за нас Биляна, подвизаваща се в социалните мрежи зад името @bib.it .
Биляна по професия е IT, но любовта й към хубавата храна я отвежда в света на кулинарията. Ролята й на майка насочва вниманието й все повече към баланс в живота и в начина на хранене. Вярва, че организмът на човек се нуждае от продукти, отглеждани на родна земя и включени в менюто му още от дете.