Рецепта за Морковена торта с кокосов крем
Морковите са познати на всички ни, но рядко им даваме възможността да са в главната роля при приготвянето на десерти. Готови сме да разбием този стериотип.
Необходими продукти за Морковена торта с кокосов крем
За блатовете:
- 1/2 чаша агаве (125 мл.)
- 1 чаша ябълково пюре (250 мл.)
- 1 1/2 соево мляко (375 мл.)
- 2 ч.л ябълков оцет
- 1 ч.л ванилия
- 1 1/2 бяло брашно (300 гр.)
- 1 чаша кафява захар (200 гр.)
- 2 1/2 ч.л сода за хляб
- 1/2 ч.л бакпулвер
- 1 суп.л канела
- 1 ч.л джинджифил
- 1/2 ч.л сол
- 3 средни моркова
- 1 чаша моркови (100 гр.)
За крема:
- 300 мл. кокосово масло
- 1 чаша зехтин (250 мл.)
- 1 чаша соево мляко (250 мл.)
- 1 ч.л ванилия
- 3 суп. л пудра захар
- 3 суп.л агаве
- 1 ч.л канела
- 1 ч.л сок от лимон
Начин на приготвяне на Морковена торта с кокосов крем
1. Рендосайте морковите. След това в една купа смесете агавето, ябълковото пюре, соевото мляко, оцета и ванилията. Разбъркайте с лъжица сместа. В друга купа смесете брашното (предварително го пресейте), захарта, содата, бакпулвера, солта, канелата и джинджифила. Разбъркайте и тази смес. Към течните съставки добавете сухите и разбийте с миксер. След това добавете рендосаните моркови и смлените на по-едри парченца орехи.
2. Разпределете сместа в две форми в размер 20 см., като поставите на дъното хартия за печене и я намажете с кокосово масло. Печете на 180 градуса за 40-50 мин., проверете дали са готови блатовете с клечка.
3. Оставете ги във формата за печене за около 10 мин., след това ги извадете върху решетки и оставете да изстинат напълно.
4. Докате печете блатовете пригответе крема, тъй като той трябва да престои за около 2 часа във фризера. Разтопете кокосовото масло и го оставете да изстине. След което го изсипете в блендер. Междувременно в една чаша мляко изсипете сока от лимон и изчакайте 2-3 минути. Добавете зехтина и млякото в блендера към кокосовото масло и разбийте сместа. След това я изсипете в купа, добавете агавето, пудрата захар, ванилията и канелата, разбийте с миксер. Ако желаете можете да добавите още пудра захар, ако обичате по-сладки кремове. Поставете крема във фризера за около 2 часа, за да стегне леко.
5. След като блатовете са изстинали и кремът се е сгъстил можете да сглобите тортата. Декорацията, която аз съм използвала е от морков, орехи и мента.
Рецептата за Морковена торта с кокосов крем направи за нас Йоанна Павлова. Ето какво казва тя за себе си:
“Здравословното хранене и готвенето са голяма моя страст. Приготвянето на различни ястия, десерти и смутита ми доставя огромно удоволствие. През годините вкъщи винаги сме отглеждали много плодове и зеленчуци и сме държали на домашно приготвената храна. Това изгради в мен навици и постави началото на моите възприятия за вкусна и полезна храна.