Великденска трапеза с вегетариански прочит

Великден е близо, а ти готов ли си за него? 

Великден отново е на прага ни и изобщо не го интересува, че светът преминава през нещо голямо и трудно, а хората са по-различни от преди.

В ръцете на всеки от нас е възможността да върнем слънчевото време в сърцата си и да го пресъздадем на празничната трапеза, както и в целия си дом. Пролетта навън е цветна, уханна и те предизвиква да направиш празничната си трапеза точно такава.

Здравословната храна на празничната маса – табу ли е?

  Модерните времена, в които живеем дават възможност на човек да получава информация постоянно, от разнообразни източници и на всеобхватни теми. Все по-често засягана е темата за храната – тази, която кара тялото да се чувства добре, а нас – да сияем. И тук няма да делим хората на месоядни, вегани, суровоядци и други. Ще си говорим за вкусната, питателна и невероятно апетитна храна, която да приготвим за любимите си хора. Ще разгледаме вегетарианската кухня и ще дадем предложения за безмесни ястия, които да сложим на Великденската маса. Компромис със сетивата си няма да правим по никакъв начин, а телата ни ще бъдат благодарни след часовете, прекарани в похапване и сладки приказки.

Великденски ястия – богати на вкус, аромат и цветове

Празникът Великден носи много заряд за деца и възрастни. Борбата с яйца, слънчевата разходка навън, ароматът на любимите козунаци, времето с най-близките хора – това са символите на този пролетен празник. Сред смях, топли чувства и спортния дух на най-здравото яйце, идва моментът да седнем около трапезата. Тя традиционно започва с пролетна салата, а именно така нареченената Зелена салата.

Една нетипична зелена салата

Необходими продукти:

  • Свежа маруля
  • Краставица
  • Връзка репички
  • Връзка зелен лук
  • <Оцет
  • Конопено олио
  • Omega 3 функционален микс

Начин на приготвяне:

  • Накъсвате свежата маруля на ситно или дребно – както ви е по-вкусно.
  • Нарязвате краставицата, зеления лук и репичките.
  • Овкусяването с оцет и конопено олио се случва точно преди сервирането на салатата, за да запази свежестта си.
  • За допълнителен вкус и полезни свойства поръсваме с Omega 3 функционален миск, който е комбинация от конопено семе, ленено семе и чиа.

Има хора, които не са любители на стартери и зеленчуци.Те директно искат да преминат към основното. Тук споделяме нещичко за тези, които искат да похапнат безмесно.

Крем супата от моркови и картофи на @itshyunnieh :

Необходими продукти:

  • 6 малки картофа
    2 обелени моркова
    1 глава лук
    сол,черен пипер, щипка чили
    50 гр.хранителна мая
    30 гр.оризов протеин
    100-120 мл.кокосова сметана

Начин на приготвяне:

  • Задушаваме лука в малко кокосово масло.
  • Варим нарязаните вече зеленчуци.
  • Отцеждаме 1/2 от зеленчуковия бульон и овкусяваме с останалите съставки и сметаната.
  • Внимателно пасираме до гладка смес.

Експериментаторите в кухнята могат да разгледат алтернативи за замяна на месо в различни рецепти тук. Пекарите пък могат да изпробват един още по-сладък козунак, с който да спечелят всички овации този Великден.

Великден е празник, в който всеки може да допринесе за празничната атмосфера. Можеш да се въплътиш в ролята на мастър кулинар, да изработиш ръчно красива украса за масата или да боядисаш най-шарените яйца. А можеш просто да бъдеш усмихнат и да осветиш празника по твоя начин – с енергия.

Други РЕЦЕПТИ ЗА ВЕЛИКДЕН