Меню
Меню
Великденска трапеза с вегетариански прочит

01.09.2021 23:32:00

Великденска трапеза с вегетариански прочит

Великден е близо, а ти готов ли си за него? 

Великден отново е на прага ни и изобщо не го интересува, че светът преминава през нещо голямо и трудно, а хората са по-различни от преди.

В ръцете на всеки от нас е възможността да върнем слънчевото време в сърцата си и да го пресъздадем на празничната трапеза, както и в целия си дом. Пролетта навън е цветна, уханна и те предизвиква да направиш празничната си трапеза точно такава.

Здравословната храна на празничната маса – табу ли е?

  Модерните времена, в които живеем дават възможност на човек да получава информация постоянно, от разнообразни източници и на всеобхватни теми. Все по-често засягана е темата за храната – тази, която кара тялото да се чувства добре, а нас – да сияем. И тук няма да делим хората на месоядни, вегани, суровоядци и други. Ще си говорим за вкусната, питателна и невероятно апетитна храна, която да приготвим за любимите си хора. Ще разгледаме вегетарианската кухня и ще дадем предложения за безмесни ястия, които да сложим на Великденската маса. Компромис със сетивата си няма да правим по никакъв начин, а телата ни ще бъдат благодарни след часовете, прекарани в похапване и сладки приказки.

Великденски ястия – богати на вкус, аромат и цветове

Празникът Великден носи много заряд за деца и възрастни. Борбата с яйца, слънчевата разходка навън, ароматът на любимите козунаци, времето с най-близките хора – това са символите на този пролетен празник. Сред смях, топли чувства и спортния дух на най-здравото яйце, идва моментът да седнем около трапезата. Тя традиционно започва с пролетна салата, а именно така нареченената Зелена салата.

Една нетипична зелена салата

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

  • Накъсвате свежата маруля на ситно или дребно – както ви е по-вкусно.
  • Нарязвате краставицата, зеления лук и репичките.
  • Овкусяването с оцет и конопено олио се случва точно преди сервирането на салатата, за да запази свежестта си.
  • За допълнителен вкус и полезни свойства поръсваме с Omega 3 функционален миск, който е комбинация от конопено семе, ленено семе и чиа.

Има хора, които не са любители на стартери и зеленчуци.Те директно искат да преминат към основното. Тук споделяме нещичко за тези, които искат да похапнат безмесно.

Крем супата от моркови и картофи на @itshyunnieh :

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

  • Задушаваме лука в малко кокосово масло.
  • Варим нарязаните вече зеленчуци.
  • Отцеждаме 1/2 от зеленчуковия бульон и овкусяваме с останалите съставки и сметаната.
  • Внимателно пасираме до гладка смес.

Експериментаторите в кухнята могат да разгледат алтернативи за замяна на месо в различни рецепти тук. Пекарите пък могат да изпробват един още по-сладък козунак, с който да спечелят всички овации този Великден.

Великден е празник, в който всеки може да допринесе за празничната атмосфера. Можеш да се въплътиш в ролята на мастър кулинар, да изработиш ръчно красива украса за масата или да боядисаш най-шарените яйца. А можеш просто да бъдеш усмихнат и да осветиш празника по твоя начин – с енергия.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Рецепти за Великден

Рецепти за Великден

Великденска трапеза с вегетариански прочит

Великденска трапеза с вегетариански прочит

Великден е близо, а ти готов ли си за него?   Великден отново е на прага ни и изобщо не го интересува, че светът преминава през нещо голямо и трудно, а хората са по-различни от преди. В ръцет Великден е близо, а ти готов ли си за него?   Великден отново е на прага ни и изобщо не го интересува, че светът преминава през нещо голямо и трудно, а хората са по-различни от преди. В ръцет 2021-11-02T15:16:57+02:00 Великденска трапеза с вегетариански прочит

<p><strong>Великден е близо, а ти готов ли си за него?&nbsp; </strong></p> <p>Великден отново е на прага ни и изобщо не го интересува, че светът преминава през нещо голямо и трудно, а хората са по-различни от преди.</p> <p>В ръцете на всеки от нас е възможността да върнем слънчевото време в сърцата си и да го пресъздадем на празничната трапеза, както и в целия си дом. Пролетта навън е цветна, уханна и те предизвиква да направиш празничната си трапеза точно такава.</p> <p><strong>Здравословната храна на празничната маса &ndash; табу ли е? </strong></p> <p><strong>&nbsp;</strong> Модерните времена, в които живеем дават възможност на човек да получава информация постоянно, от разнообразни източници и на всеобхватни теми. Все по-често засягана е темата за храната &ndash; тази, която кара тялото да се чувства добре, а нас &ndash; да сияем. И тук няма да делим хората на месоядни, вегани, суровоядци и други. Ще си говорим за вкусната, питателна и невероятно апетитна храна, която да приготвим за любимите си хора. Ще разгледаме вегетарианската кухня и ще дадем предложения за безмесни ястия, които да сложим на Великденската маса. Компромис със сетивата си няма да правим по никакъв начин, а телата ни ще бъдат благодарни след часовете, прекарани в похапване и сладки приказки.</p> <p><strong>Великденски ястия &ndash; богати на вкус, аромат и цветове</strong></p> <p>Празникът Великден носи много заряд за деца и възрастни. Борбата с яйца, слънчевата разходка навън, ароматът на любимите козунаци, времето с най-близките хора &ndash; това са символите на този пролетен празник. Сред смях, топли чувства и спортния дух на най-здравото яйце, идва моментът да седнем около трапезата. Тя традиционно започва с пролетна салата, а именно така нареченената Зелена салата.</p> <p><u>Една нетипична зелена салата</u></p> <p><u>Необходими продукти: </u></p> <ul> <li>Свежа маруля</li> <li>Краставица</li> <li>Връзка репички</li> <li>Връзка зелен лук</li> <li><a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-hrani/podpravki-olia-ocet/olia-masla-ocet/yabulkov-ocet-bio-klasa-500ml/" target="_blank" rel="noopener">Оцет</a></li> <li><a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-hrani/podpravki-olia-ocet/olia-masla-ocet/bio-konopeno-olio-studeno-presovano-dsf/" target="_blank" rel="noopener">Конопено олио</a></li> <li><a href="https://zelen.bg/biomagazin/super-hrani-dobavki/superhrani/bio-funkcionalen-omega-3-mix-200g-dragon-superfoods/" target="_blank" rel="noopener">Omega 3 функционален микс</a></li> </ul> <p><u>Начин на приготвяне: </u></p> <ul> <li>Накъсвате свежата маруля на ситно или дребно &ndash; както ви е по-вкусно.</li> <li>Нарязвате краставицата, зеления лук и репичките.</li> <li>Овкусяването с оцет и конопено олио се случва точно преди сервирането на салатата, за да запази свежестта си.</li> <li>За допълнителен вкус и полезни свойства поръсваме с Omega 3 функционален миск, който е комбинация от конопено семе, ленено семе и чиа.</li> </ul> <p>Има хора, които не са любители на стартери и зеленчуци.Те директно искат да преминат към основното. Тук споделяме нещичко за тези, които искат да похапнат безмесно.</p> <p><u>Крем супата от моркови и картофи на </u><u><a href="https://www.instagram.com/itshyunnieh/">@itshyunnieh</a></u><u>&nbsp;</u><u>: </u></p> <p><u>Необходими продукти: </u></p> <ul> <li style="text-align: left;">6 малки картофа<br /> 2 обелени моркова<br /> 1 глава лук<br /> сол, <a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-hrani/podpravki-olia-ocet/podpravki-sol/bio-cheren-piper-na-zarna-bio-klasa-50g/" target="_blank" rel="noopener">черен пипер</a>, <a href="https://zelen.bg/?s=%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8+&amp;post_type=product" target="_blank" rel="noopener">щипка чили</a><br /> 50 гр. <a href="https://zelen.bg/biomagazin/bio-hrani/podpravki-olia-ocet/podpravki-sol/bio-hranitelna-maja-dragon-superfoods-100g/" target="_blank" rel="noopener">хранителна мая</a><br /> 30 гр. <a href="https://zelen.bg/biomagazin/super-hrani-dobavki/superhrani/bio-orizov-protein/" target="_blank" rel="noopener">оризов протеин</a><br /> 100-120 мл. <a href="https://zelen.bg/biomagazin/smart-organic/kokosova-smetana-za-razbivane-smart-organic/" target="_blank" rel="noopener">кокосова сметана</a></li> </ul> <p>Начин на приготвяне:</p> <ul> <li>Задушаваме лука в малко кокосово масло.</li> <li>Варим нарязаните вече зеленчуци.</li> <li>Отцеждаме 1/2 от зеленчуковия бульон и овкусяваме с останалите съставки и сметаната.</li> <li>Внимателно пасираме до гладка смес.</li> </ul> <p>Експериментаторите в кухнята могат да разгледат алтернативи за замяна на месо в различни рецепти <a href="https://zelen.bg/posti/" target="_blank" rel="noopener">тук.</a> Пекарите пък могат да изпробват един <a href="https://zelen.bg/recepta-za-kozunak/" target="_blank" rel="noopener">още по-сладък козунак</a>, с който да спечелят всички овации този Великден.</p> <p>Великден е празник, в който всеки може да допринесе за празничната атмосфера. Можеш да се въплътиш в ролята на мастър кулинар, да изработиш ръчно красива украса за масата или да боядисаш най-шарените яйца. А можеш просто да бъдеш усмихнат и да осветиш празника по твоя начин &ndash; с енергия.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки